Zdravlje

Spavanje djece na životinjskoj koži smanjuje rizik za astmu

Spavanje djece na životinjskoj koži smanjuje rizik za astmu
Spavanje djece na životinjskoj koži smanjuje rizik za astmu

BERLIN - Ako u prva tri mjeseca života djeca spavaju na životinjskoj koži, značajno im se smanjuje rizik oboljenja od astme u kasnijem periodu, objavili su njemački naučnici.

Stručnjaci iz Centra Helmholc analizirali su 2.400 djece rođene 1989. i pri tom su otkrili da su do šeste godine oni mališani koji su spavali na životinjskoj koži imali 79 odsto manje napada astme od onih koji nisu.

Čak i sa 10 godina, rizik za astmu je bio 41 odsto manji u poređenju s onima koji su kao bebe spavali na čaršavu, piše portal Pliva.

Jedan od razloga povećane incidencije astme i alergija u poslednjih 10 godina je vjerovatno sve sterilnija okolina u modernim, urbanim društvima.

"Već dugo je poznato da djeca odrasla na farmama rjeđe oboljevaju od astme i alergija", rekao je pulmolog Andreas Helman dodajući da se "vjeruje da rani i stalan kontakt s određenim bakterijama u senu, slami i svežem mlijeku smanjuje rizik tih bolesti".

Po svemu sudeći, jedan od izvora tih mikroba je i životinjska koža, iako naučnici još nisu tačno odredili o kojim se bakterijama radi.

Spavanjem na životinjskoj koži gradska djeca bi mogla da steknu zaštitu od astme i alergija koju seoska djeca stiču u direktnom kontaktu sa životinjama, ističu njemački stručnjaci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije