Zdravlje

Spermatozoidi umjesto antidepresiva

Spermatozoidi umjesto antidepresiva
Spermatozoidi umjesto antidepresiva

Žene koje imaju polne odnose bez kondoma i dopuštaju partneru da ejakulira unutra materice, manje su sklone depresivnim stanjima od onih koje to ne praktikuju.

Naučnici pretpostavljaju da je razlog u apsorpciji određenih hormona iz sperme kroz sluznicu vagine. Naime, muški spermatozoidi sadrže više različitih hormona: testosteron, estrogen, lutropin, prolaktin i različite prostaglandine. Neki od njih pronađeni su u krvi žena, koje su učestvovale u usitraživanju, nekoliko sati nakon ejakulacije.

S obzirom na to da se radi o hormonima koji pozitivno utiču na naše raspoloženje, naučnici tu činjenicu dovode u vezu sa njihovim antidepresivnim dejstvom na žene, piše Intimade Medicine.

Međutim, naučnici nemaju odgovor na pitanje da li bi isti učinak imala i ejakulacija prilikom oralnog i analnog seksa. Takođe, oni upozoravaju da najnovija saznanja o pozitivnom djelovanju sperme na raspoloženje žene, nikako ne treba shvatiti tako da prestanemo da koristimo kondome.

"Seks bez zaštite i ujakulacija unutar materice, bezbjedni su samo za stalne partnere, za one koji žele potomstvo, ili ukoliko koriste neki drugi vod kontracepcije - spiralu, antibebi pilule, na primjer", kaže Gordon Galup iz tima koji je obavio istraživanje na oko 700 žena.

On dodaje da takozvani "neprekinut odnos" ima pozitivno dejstvo i na muškarce, s obzirom na to da tako doživljavaju "prirodni" orgazam.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije