Zdravlje

Spirale mogu da ugroze zdravlje?

Spirale mogu da ugroze zdravlje?
Foto: Ilustracija | Spirale mogu da ugroze zdravlje?

Žene sa spiralom kao kontraceptivnim sredstvom trebalo bi češće da se kontrolišu. Sigurne da neće da zatrudne seksualno su slobodnije, što može da dovede do infekcije, upozoravaju ginekolozi.

Ukoliko se spirala dugotrajno nosi postoji prisustvo hronične infekcije, može doći do gnojnog zapaljenja jajovoda, jajnika i svih organa male karlice, a ponekad i do difuznog peritonita, odnosno zapaljenja trbušne maramice.

U takvoj situaciji, žena može biti vitalno ugrožena. Bolovi u donjem, a kasnije i u gornjem trbuhu, praćeni visokom temperaturom, krvarenjem iz materice i povraćanjem, tipični su simptomi za ovo zapaljenje.

Ako do njega dođe, liječenje je veoma dugo i neizvjesno, često sa posljedicama zapušenosti jajovoda i stvaranja cista na jajnicima. Nekada su ove promjene toliko drastične da jajnik i jajovod moraju da se odstrane a u najgorem slučaju i materica sa oba jajnika.

Najgore u svemu je što oboljenje često recidivira, bez obzira na liječenje, a u takvoj situaciji žena osjeća bol u maloj karlici i ima stalne bolne seksualne odnose.

(novosti)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije