Zdravlje

Srčani i moždani udari najčešći ujutro

VAŠINGTON - Američki tim istraživača došao je do zaključka da se najveći broj srčanih i moždanih udara događa oko 6.30 sati ujutro, a stručnjaci Ženske bolnice Bringem u Bostonu su ustanovili razlog toga.

Proučavajuci nivo proteina u krvi, oni su zaključili da je koncentracija proteina PAI-1, koji usporava razgradnju krvnih ugrušaka, najmanja u ranim jutarnjim satima, piše portal Magazin.

Stručnjaci su se, takođe, posvetili analizi nivoa proteina kod 12 zdravih osoba u periodu od 12 sedmica.

U tom periodu su sagledali njihovu svakodnevnu rutinu i procenili su ispitanike kako bi se osećali kada bi radili neke stvari koje nisu u skladu s uobičajenim rasporedom njihovih aktivnosti.

"Ustanovili smo da bioritam doprinosi povišenom riziku po kardiovaskularni sistem, što takođe ukazuje da bioritam uzrokuje jutarnji vrhunac visine koncentracije proteina PAI-1, nezavisno od bilo kakvog uticaja iz spoljašnje sredine", kaže Frenk Šir, direktor Medicinskog programa hronobiologije pri Ženskoj bolnici i vođa istraživanja objavljenog u časopisu "Blood".

On je dodao da bi jutarnji vrhunac proteina PAI-1 mogao da objasni štetne kardiovaskularne dogadaje kod rizičnih pojedinaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije