Zdravlje

Sremuš čisti organizam

Sremuš čisti organizam
Sremuš čisti organizam

Sremuš (divlji bijeli luk, medvjeđi luk, Allium ursinum) je samonikla jestiva biljka, izuzetne ljekovitosti i širokog spektra djelovanja na ljudski organizam.

Neki od naučnika kažu da nijedna biljka na zemlji nije tako djelotvorna u čišćenju crijeva, želuca i krvi, kao što je to sremuš.

"Bolešljivi ljudi i malokrvne osobe trebalo bi da ga cijene kao zlato, mladi bi cvjetali kao ruže i razvijali se kao jele na suncu, ako bi ga jeli u dovoljnoj količini", poručuje jedan prirodnjak.

Sremuš sadrži esencijalna ulja bogata alinom, izoalinom i drugim sulfidnim jedinjenjima. Mladi listovi imaju 20 do 50 mg vitamina C i oko sedam odsto karotena. Svjež sremuš može se naći u prirodi svega 20 do 30 dana u godini.

Ubica otrova

Nijedna biljka nije tako djelotvorna u čišćenju želuca, crijeva i krvi kao ova i zato je idealna za detoksikaciju organizma poslije duge zime. Divlji bijeli luk snižava krvni pritisak, smanjuje količinu lipida, triglicerida i holesterola i djeluje kao antioksidans. Takođe, pomaže kod prehlada, jer ima baktericidno dejstvo, štiti od ateroskleroze, ne dozvoljava spajanje trombocita i pomaže u problemima sa čirem na želucu.

Sremuš pomaže poboljšanju cirkulacije, blagotvorno djeluje na srce, ima antimikrobno dejstvo (sprečava infekcije i ubrzava zarastanje rana), antioksidans (vezuje slobodne radikale i uklanja ih iz ćelije) te čisti tijelo od štetnih materija.

U kuhinji

Listovi sremuša mogu se upotrijebiti kao dodatak salatama ili kuvanju, pržiti s jajima, isjeckati i staviti u namaze poput maslaca ili krem-sira, a mogu se dodati kao začin čorbama i supama. Takođe moguće ga je spremati kao špinat ili kao zelenu salatu...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije