Zdravlje

Šta sve liječi najzdravije eterično ulje

Šta sve liječi najzdravije eterično ulje
Šta sve liječi najzdravije eterično ulje

Postoji oko 40 vrsta biljke origana, ali se vjeruje da ulje od Origanum vulgare ima najbolje terapeutsko dejstvo.

Ulje origana je idealan lijek za mnoga stanja.

Sezonske alergije su veoma zastupljene, a izazivaju kašalj, kijanje, svrab i suzenje očiju. To može biti veoma neprijatno i negativno se odražava na naše aktivnosti. Kod ovih stanja pomoći će vam čaša vode ili čaja sa jednom kapi eteričnog ulja origana.

Može se koristiti lokalno za liječenje gljivica na noktima, uklanjanje bradavica, a bori se i protiv gljivica (Candida), kolitisa, raka, upala, astme, alergija i infekcija disajnih puteva. Reguliše nivo hormona, olakšava proces menopauze i menstrualni period.

Preporučuje se kupovina eteričnog ulja origana visokog kvaliteta. Ipak, morate paziti jer je ulje origana izuzetno jako, te pazite da ne koristite velike količine.

Nanestite 1 ili 2 kapi na dlan i trljajte dlanove kako bi se ulje zagrijalo. Zatim udišite i operite ruke nakon toga, a posebno pre dodirivanja očiju. Možete da pomiješate 1 kap eteričnog ulja origana sa medom u toploj vodi i pijete.

Ne koristite ga više od 10 dana jer pretjerana upotreba može da dovede do ubijanja dobrih crevnih bakterija ili postati toksična za jetru.

Napomena: Ulje origana ne prepručuje se djeci, trudnicama i dojiljama. Može drastično da smanji nivo šećera u krvi i utiče loše na oboljele od dijabetesa.

Ako imate specifične zdravstvene probleme i niste upoznati sa djelovanjem origana na ta stanja, konsultujte se sa vašim ljekarom. Ulje origana se ne preporučuje kada je u pitanju liječenje otvorenih rana.

(Megagiga.info)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije