Zdravlje

Šta uraditi kad se neko guši?

Šta uraditi kad se neko guši?
Šta uraditi kad se neko guši?

Za Hajmlihov zahvat zaslužan je doktor Henri Hajmlih koji je 1974. opisao zahvat zahvaljujući kojem je spašeno nebrojeno mnogo života.

Hajmlihovim zahvatom se podiže pritisak u prsnom košu čime se omogućava izbacivanje stranog tijela. Nakon spašavanja žrtvu je potrebno hitno odvesti doktoru kako bi on pregledom ustanovio da li je sve u redu.

Osoba koja se guši obično je u paničnom strahu, hvata se rukama za vrat, ne može disati ni govoriti. Uskoro koža poprima plavu boju. 

Kako reagovati?

Najprije primirite osobu tako što ćete joj reći da ćete uraditi zahvat kojim ćete spriječiti daljnje gušenje.

Osoba kojoj je dio disajnih puteva potpuno neprolazan, može se spasiti ako joj se pomogne u najkraćem mogućem roku. Kao prvo, primjenjuje se Hajmlihov zahvat. 

Ova metoda uspijeva u većini slučajeva, ali nije bezopasna. 

Presnažan pritisak na trbuh može povrijediti želudac, jetru ili slezenu. Zato snagu pritiska treba prilagoditi konstituciji osobe koja se guši.
 
Osobi koja stoji ili sjedi zatvorenom šakom se pritisne snažno i naglo preko sredine stomaka između donje ivice grudne kosti i pupka, i obuhvati se dlanom druge šake. Brzo i snažno se pritišće stomak prema unutra i gore. Pritom se ne smije pritiskati koštani vrh grudne kosti, jer se tako smanjuje mogućnost povrede organa u unutrašnosti grudnog koša. 

Izvede se pet pritisaka u dubinu i tako se vazduh iz pluća kroz dušnik potisne do grkljana. Taj pritisak vazduha trebao bi izbaciti strano tijelo. Nakon prvih pet zahvata, može se pokušati sa pet snažnih udaraca između lopatica. Zatim se opet pokušava sa pet Hajmlihovih zahvata. 

Samo kod gojaznih ljudi i trudnica se ne može obuhvatiti to područje, pa se pritišće preko donje trećine grudne kosti, preko mjesta gdje se inače vrši pritisak pri spoljašnjoj masaži srca. 

Hajmlihovi zahvati se rade ili do uspješnog izbacivanja stranog tijela ili dok osoba ne izgubi svijest. Tada treba rukom očistiti ždrijelo i osobu staviti u bočni položaj (ako diše nakon što smo izvadili strano tijelo). 

Ako je strano tijelo izvađeno a osoba ne diše, treba joj dati vještačko disanje.

Ako je osoba bez svijesti, prvo se opet primjeni pet Hajmlihovih zahvata. Tada se prstima, vrlo oprezno da se strano tijelo ne utisne još dublje, pokušava izvući kraj stranog tijela iz grkljana. 

Ako nikoga nema u blizini, osoba koja se guši može sama da se baci na ivicu naslona stolice, ili na nešto slično, dijelom stomaka između pupka i donje ivice grudne kosti, ili se najprije sama pritisne šakom obuhvaćenom dlanom druge ruke.

Isto kao i sa odraslim ljudima radi se i sa djecom između prve i osme godine starosti, ali samo dlanom jedne ruke. 

Kod djece u prvoj godini života počinje se sa pet udaraca u leđa među lopaticama. Ako to ne uspije, primenjuje se Hajmlihov zahvat, ali ne kao kod odraslih već kao pri spoljašnjoj masaži srca, preko sredine srednje trećine grudne kosti (između bradavica), sa dva prsta. Vađenje stranog tijela koji viri iz grkljana kod malog djeteta vrlo je rizično jer se lako može ugurati dublje.

Malu djecu i odojčad, ako su u nesvijesti, treba položiti trbuhom na jednu ruku s glavom blago spuštenom prema dolje, a drugom rukom lagano udarati među lopatice. Nakon toga okrenite ga tako da leži leđima na vašoj podlaktici i pritisnite na grudnu kost sa dva prsta.

Nikada ne pritišćite trbuh!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije