Zdravlje

Svijet gubi bitku sa ebolom

 Svijet gubi bitku sa ebolom
Svijet gubi bitku sa ebolom

NJUJORK - Svijet gubi bitku sa ebolom od koje će do decembra oboljeti još hiljade ljudi, upozorio je šef misije UN za ebolu Entoni Banbari.

"Bolest se širi brže nego što mi reagujemo i pobjeđuje u trci", rekao je Banbari Savjetu bezbjednosti UN, prenio je BBC.

On je u utorak putem video linka iz zapadne Afrike upozorio SB UN da će se svijet, ukoliko širenje ebole ne bude odmah zaustavljeno, "suočiti sa situacijom bez presedana za koju nema plan".

"Ako ne preduhitrimo krizu, ako ne ostvarimo ciljeve i broj inficiranih ebolom drastično poraste, kao što neki predviđaju, plan koji imamo ne može se primjeniti na razmjere takve nove krize", rekao je on.

Banbari je tražio više novca za izgradnju centara za lječenje ove bolesti i više medicinskog osoblja za rad u njima.

Prema najnovijim procjenama SZO, stopa oboljevanja bi mogla dostići između 5.000 i 10.000 novih slučajeva nedjeljno u roku od dva mjeseca ako ne budu intenzivirani globalni napori da se zaustavi širenje virusa ebole.

U najnovijoj epidemiji ebole do sada je ovim virusom zaraženo ukupno 8.914 ljudi, uključujući one koji su umrli, a SZO je objavila da očekuje da će broj oboljelih do kraja nedjelje dostići 9.000.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije