Zdravlje

Top deset namirnica koje čiste organizam

Top deset namirnica koje čiste organizam
Top deset namirnica koje čiste organizam

Ljeto i toplo vrijeme već kucaju na vratima te je potrebno da posvetimo malo pažnje svom izgledu.

Vježbanje, zdravija ishrana, izbacivanje alkohola i rafinisanih šećera iz ishrane će nam biti od velike pomoći u postizanju glavnog cilja – vitke linije – ali postoje i neke namirnice koje će nam pomoći da izvršimo neophodnu detoksikaciju, odnosno čišćenje, organizma. Da vidimo koje su to.

Potočarka

Ovu ljekovitu biljku možete praviti kao i svaku drugu svježu salatu, a ona će slobodne radikale držati podalje od ćelija vašeg organizma. Naučnici tvrde da njeno svakodnevno konzumiranje sprečava pojavu tumora, a ona pomaže i rad enzima koji čiste i obnavljaju jetru te je i prirodni diuretik, piše Mini magazin.

Voda i limun  

Limun je odličan izvor vitamina C, a poznat je i po tome što pomaže u sagorijevanju masti i detoksikaciji. Čaša vode sa limunom svakog jutra će vam pomoći da regulišete probavu, osvježite i pročistite organizam.

Povrće tamnih listova

Postoji više načina da ga ubacite u svakodnevnu ishranu – jedite ga kao salate ili ga dodajte čorbama i drugoj kuhanoj hrani, a možete ga čak i lagano propržiti na maslinovom ulju. Povrće tamnih, zelenih listova povećava nivo hlorofila u probavnom traktu što pomaže tijelu da se oslobodi toksina životne sredine, kao što su smog i herbicidi.

Svježe voće

Voće sadrži vitamine, antioksidante i vlakna pa se preporučuje njegovo konzumiranje u što većoj mjeri. Jabuke, kruške, narandže – ma što god vam se jede, bitno je samo da bude svježe.

Kupus  

Kupus je poznat po svojim osobinama “čišćenja” jetre. Možete ga jesti kao salatu, a preporučujemo da ga pomiješate sa jabukama i kimom – prava gozba za nepce i jetru.

Artičoke

Brojne studije pokazuju da su artičoke veoma dobre za jetru i žučnu kesu. One, takođe, sadrže visok nivo cinarina koji sprečava loše varenje hrane i stimuliše zdravu probavu.

Cvekla  

Ako imate problema sa žučnom kesom, obavezno jedite cveklu. Njena vlakna pomažu proizvodnju antioksidativnih enzima u jetri koji pomažu žučnoj kesi i jetri da eliminišu toksične supstance u tijelu.

Bijeli luk  

Bijeli luk je dobar prijatelj vašoj jetri, jer joj pomaže da se riješi slobodnih radikala koji se stvaraju u tijelu. Osim toga, bijeli luk je poznat po svojim ljekovitim svojstvima kod većeg broja oboljenja.

Zeleni čaj  

Zeleni čaj sadrži visok nivo katehina koji ubrzavaju aktivnosti jetre i povećavaju proizvodnju enzima za detoksifikaciju. Preporučuje se bar dvije šolje dnevno.

Integralne žitarice  

Integralne žitarice bi uvijek trebale biti vaš izbor! Osim što sadrže visok nivo hranjivih tvari i antioksidanata, one su bogate i vlaknima koja će vam pomoći da regulišete probavu. Zato, umjesto bijelog hljeba, uvijek se odlučite za onaj od integralnih žitarica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije