Zdravlje

Tri šoljice kafe dnevno štite jetru

Tri šoljice kafe dnevno štite jetru
Tri šoljice kafe dnevno štite jetru

VAŠINGTON - Tri šoljice kave dnevno, uključujući i one bez kofeina, imaju ulogu u zaštititi jetre i sprečavanju potencijalnog razvoja kancerogenih stanica.

Rezultat je to istraživanja naučnika američkog National Cancer Institutea čiji su rezultati objavljeni u stručnome časopisu Hepatology.

Istraživanjem provedenim u razdoblju između 1999. i 2010. godine bile su obuhvaćene 27.793 osobe, među kojima 14 hiljada kavopija, od kojih su 2.000 pile beskofeinsku kafu. Mjerene su vrijednosti četiriju jetrenih enzima čija visoka koncentracija u krvi indicira oboljenje jetra - aspartata aminitransferaze (AST), alanina aminotransferaze (ALT), gama glutamil trasaminaze (GGT) i alkalne fosfataze (ALP), prenosi Hina.

Osobe koje su konzumirale tri ili više šoljica kafe dnevno bile su za 25 odsto manje podložne razvoju povećanih vrijednosti jetrenih enzima u odnosu na one koje nisu konzumenti kafe, pokazala je studija. Ali i osobe koje su uživale u beskofeinskoj kafi imale su nizak nivo spomenutih jetrenih enzima, iz čega se nameće zaključak da je jedini sastojak koji utiče na zdravlje jetra zapravo u kafi, a ne u kofeinu.

Hemijski sastojak zaslužan za ovaj efekt još nije poznat zbog čega naučnici namjeravaju provesti daljnja istraživanja kako bi otkrili što stoji iza ovog interesantnog rezultata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije