Zdravlje

U Banjaluci ispitano 4.000 uzoraka plodove vode

U Banjaluci ispitano 4.000 uzoraka plodove vode
U Banjaluci ispitano 4.000 uzoraka plodove vode

BANJALUKA - Odjeljenje za medicinsku genetiku Kliničkog centra Banjaluka za pet godina rada ispitalo je više od 4.000 uzoraka plodove vode uzetih za analizu kariotipa ploda s ciljem otkrivanja hromozomskih poremećaja prije i poslije rođenja djeteta.

Odjeljenje godišnje analizira više od 1.000 uzoraka plodove vode uzete postupkom amniocenteze u Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Banjaluka, te 300 analiza kariotipa iz limfocita periferne krvi, što je od ogromnog značaja za dijagnostiku hromozomskih poremećaja prije i poslije rođenja djeteta, saopšteno je iz Kliničkog centra Banjaluka.

Šef Odjeljenja za medicinsku genetiku Zavoda za laboratorijsku dijagnostiku, molekularni biolog specijalista medicinske genetike Radmila Malešević ističe da su, zahvaljujući ovim analizama, utvrđivani uzroci brojnih oboljenja i sindroma, koji su u osnovi imali promjene, kako u broju, tako i u strukturi hromozoma.

"Otkrivanje hromozomskih poremećaja kod jednog od supružnika ima veliki značaj u prevenciji rađanja djece s teškim anomalijama i poremećajima u psihomotornom razvoju, ali im takođe omogućava da dobiju zdravo potomstvo, zahvaljujući prenatalnoj dijagnostici koja se uspješno obavlja u Kliničkom centru Banjaluka", rekla je Maleševića.

Dijagnostika hromozomskih poremećaja poslije rođenja radi se kod beba s poremećajima vidljivim na rođenju, kod djece s problemima fizičkog i mentalnog razvoja, te parova s problemom steriliteta. Dijagnostika hromozomskih poremećaja radi se i kod parova kod kojih se ponavljaju spontani pobačaji ili koji imaju dijete rođeno s hromozomskim poremećajima.

Metoda određivanja kariotipa iz koštane srži pacijenata oboljelih od leukemija redovno se radi od 2012. godine u Odjeljenju za medicinsku genetiku Zavoda za labaratorijsku dijagnostiku Kliničkog centra Banjaluka, čim je u velikoj mjeri olakšano postavljanje prave dijagnoze.

Iz Kliničkog centra ističu da citogenetička laboratorija ove godine obilježava 45 godina rada, te da je u periodu nastajanja u laboratoriji bilo moguće izvesti samo kultivaciju ćelija periferne krvi, kao i tehniku za dobijanje hromozoma.

Odjeljenje za medicinsku genetiku Zavoda za laboratorijsku dijagnostiku je jedina laboratorija opremljenja za pružanje najsloženijih citogenetičkih usluga u Republici Srpskoj.

Zavod za laboratorijsku dijagnostiku Kliničkog centra Banjaluka radi više od 105 različitih laboratorijskih analiza, a tokom 2013. godine primljeno je i obrađeno više od 206.360 uzoraka za analizu.

Značaj Zavoda za laboratorijsku dijagnostiku je, kako navode iz Kliničkog centra, veliki za pravovremeno i adekvatno postavljanje dijagnoze i liječenje svih pacijenta u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije