Zdravlje

U Evropi počinje sezona gripa, dominira mutirani virus A

U Evropi počinje sezona gripa, dominira mutirani virus A
U Evropi počinje sezona gripa, dominira mutirani virus A

BEOGRAD - U Evropi počinje sezona epidemija, jer zemlje na sjeveru i zapadu kontinenta prijavljuju srednju aktivnost virusa, pri čemu je najviše laboratorijski potvrđenih slučajeva oboljenja izazvao mutirani virus gripa A podtipa H3N2.

"U Evropi su u cirkulaciji tip A virusa gripa, sa podtipovima H3N2 i H1N1, kao i tip B virusa, koji su u sastavu sezonske vakcine, a prvi put se javio i antigenski promenjen virus gripa A (H3N2) koji nije sadržan u vakcini ", rekla je Tanjugu epidemiolog u Gradskom zavodu za javno zdravlje Leposava Garotić Ilić.

Ističući da ovaj podtip virusa dominira među laboratorijski potvrđenim slučajevima, ona je dodala da stručnjaci smatraju da će vakcina koju je Svjetska zdravstvena organizacija preporučila za ovu sezonu obezbjediti "neku vrstu unakrsne zaštite".

Na pitanje da li i vakcinisane osobe u ovoj sezoni mogu da obole od gripa, Garotić Ilić je odgovorila da sve zavisi od osobina i potencijala genetski promjenjenog virusa, ali i od pojedinačnog imuniteta svake osobe i dodala da je to razlog što se vakcina preporučuje svim osobama u riziku.

"Najugroženiji su hronični bolesnici i starije osobe i oni bi vakcinom mogli da spreče težu formu bolesti", izjavila je ona.

Govoreći o epidemiološkoj situaciji u Beogradu, Garotić Ilić je istakla da je nedjeljni broj oboljelih od akutnih respiratornih infekcija u januaru i dalje manji nego u decembru, ali se povećava broj prijavljenih oboljenja sličnih gripu.

Prema podacima koje su domovi zdravlja danas dostavili GZJZ, u protekloj sedmici je evidentirano 15.375 pacijenata sa akutnim respiratornim infekcijama, rekla je ona i podsjetila da se u decembru nedjeljni broj prijava kretao oko 19.000.

          

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije