Zdravlje

U prvoj godini života sedam vakcina

 U prvoj godini života sedam vakcina
U prvoj godini života sedam vakcina

BANJALUKA - Svako dijete u Republici Srpskoj od rođenja do prve godine života treba da primi sedam vakcina, rekla je specijalista epidemiolog republičkog Instituta za javno zdravstvo Janja Bojanić.

Bojanićeva ističe da se sa vakcinisanjem djeteta ne može zakasniti. "Postoji kalendar vakcinacije, gdje se propisuje u kojem dobu se koja vakcina daje. Međutim, postoje nekad razlozi da se u tom času ne može provesti vakcinacija, ali se u tom slučaju vakcinisanje pomjera ili mijenja šema vakcinacije", kaže Bojanićeva.

Ona je novinarima u Banjaluci, pred početak radionice "Promocija značaja imunizacije", rekla da Institut raspolaže dovoljnim brojem potrebnih vakcina, te da je od 1. maja prošle godine uvedena petovalentna vakcina, što se smatra "malim trijumfom u napretku imunizacije".

Bojanićeva je pojasnila da se petovalentna vakcina daje u prvoj godini života djeteta i sa 18 mjeseci, te da sadrži pet komponenti u jednoj vakcini.

Prema njenim riječima, Institut za javno zdravstvo Republike Srpske zajedno sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Srpske 12-tu godinu prati Evropsku nedjelju imunizacije, koja se obilježava u zadnjoj sedmici aprila.

"Današnja radionica je prva aktivnost u tom pravcu i ima za cilj da podstakne na aktivnije učešće ljekara uključenih u proces imunizacije, posebno pedijatara i epidemiologa u izradi akcionog plana za unapređenje programa imunizacije u Srpskoj", rekla je Bojanićeva.

Ona je dodala da će izrada akcinog plana za unapređenje programa imunizacije ići u pravcu jačanja kapaciteta u smislu kontinuirane nabavke vakcina, podizanja nivoa znanja kroz obuku profesionalaca i stanovništva, te podizanje nivoa svijeti i odgovornosti u smislu pozitivnog stava prema vakcinaciji.

Redovni profesor epidemiologije na Medicinskom fakultetu u Beogradu, epidemiolog Zoran Radovanović naglašava da je imunizacija najcjelishodnija mjera koju moderna medicina može da ponudi čovječanstvu.

On je rekao da roditelj, odlukom da odgodi ili eventualno odbije da dijete primi neku vakcinu, može da dovede u pitanje zdravlje djeteta, ali i zdravlje djece sa kojima njihovo dijete dođe u kontakt.

Načelnik dječijeg odjeljenja Opšte bolnice u Doboju pedijatar Miroslav Jović rekao je da roditelji, uglavnom, pozitivno reaguju na vakcinaciju djece.

"Našim aktivnim učešćem uspijevamo da je postotak vakcinacije zaista veliki", rekao je Jović.

On je istakao da se na nivou cijele BiH koriste iste vakcine, te da roditelji već nakon sedam dana sa novorođenčetom dolaze u dječija savjetovališta, gdje dobiju detaljna uputstva za vakcinaciju.

Pod sloganom "Saznaj, provjeri, vakciniši se" i "Vakciniši se za zdraviju budućnost", zdravstveni radnici napominju da je vakcinacija najefikasnije sredstvo u sprečavanju mnogih bolesti i epidemija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije