Zdravlje

Uklonite ožiljke proizvodima prirode

Uklonite ožiljke proizvodima prirode
Uklonite ožiljke proizvodima prirode

Skupo prikrivanje ili uklanjanje ožiljaka u kozmetičkim salonima i dermatološkim ordinacijama mogu zamijeniti prirodni sastojci.

Limun, maslinovo ulje, soda bikarbona i med biće prijatelji vašoj koži bez bolnih zahvata i neželjenih posljedica, piše 24sata.hr.

Limun

Limun je bogat limunskom kiselinom, koja posvjetljuje ožiljke, i vitaminom C, koji zaglađuje ten i uravnotežuje boju puti. Kožu prije tretmana limunom treba dobro očistiti, pa vaticu namočiti u iscijeđeni limun. Potom se vaticom utapka limunov sok na ožiljak i ostavi 10 minuta da se osuši. Nakon toga kožu treba isprati mlakom vodom. Tretman se preporučuje svaki dan sve dok se ožiljak ne "stopi" s ostatkom kože.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje, baš kao i limun, posvjetljuje ožiljke, a za sve su zaslužne mononezasićena masne kiseline i vitamini E i K. Ulje treba umasirati na ožiljak najmanje pet minuta i ostaviti da djeluje preko noći. Dovoljna je količina koja odgovara veličini kovanice.

Soda bikarbona

Soda bikarbona jedno je od najpoznatijih prirodnih mikrodermoabrazivnih sredstava. Djeluje kao piling, uklanja mrtve stanice kože i dezinfikuje je.  Pomiješajte sodu bikarbonu i vodu u omjeru 5:1 sve dok ne dobijete pastu. Nanesite je na ožiljak i ostavite da se osuši, oko minute. Isperite i postupak ponovite dva do tri puta sedmično.

Med

Med njeguje kožu, ubrzava zacjeljivanje rana, obnavlja tkivo i briše ožiljke. Najbolje je pomiješati dvije kašike meda i dvije kašike sode bikarbone te nanijeti na ožiljak. Namočite mali peškir u vrućoj vodi i stavite preko mjesta gdje ste nanijeli mješavinu. Pričekajte da se peškir ohladi i potom njime uklonite ostatak paste s kože.

Za uklanjanje ožiljaka od akni koristite 2 kašike meda i 1 kašiku sode bikarbone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije