Zdravlje

Upijate li negativnu energiju drugih?

Upijate li negativnu energiju drugih?
Upijate li negativnu energiju drugih?

Pretjerano empatična osoba saosjeća sa drugima znatno više nego što je u granicama prosjeka.

Ne samo da je spremna da sasluša druge, razumijeti ih i pružiti im podršku, već se često ne može zaštititi od tuđih negativnih emocija i energija.

Zato saosjećanje, ma koliko u osnovi bilo dobro, može pokazati i drugo lice

Važno je sačuvati svoju energiju

Sposobnost za empatiju omogućava vam da bolje razumijemo druge, ali i da ih lakše "čitamo" i osjetimo njihovu energiju.

Ta nam sposobnost pomaže da život doživimo i iz neke druge perspektive osim svoje. Ipak, ovo je osobina koja može biti i štetna, pa je važno znati kako ne biti podložan tuđim emocijama i energijama.

Većina ljudi voli biti u društvu empatičnih jer se uz njih osjećamo viđeno, priznato i prihvaćeno, osjećamo da je s nama sve kako treba, da smo dobri takvi kakvi jesmo. Međutim, ako prelazi granice normalnog saosjećanja s drugim ljudskim bićima, ova osobina može biti izvor velikih poteškoća. Tuđa nas nevolja može potpuno blokirati, a često nismo u poziciji da reaguju i popraviti situaciju koja nas je uznemirila. Zato je važno postaviti granicu između sebe i drugih i prepoznati kad zdravo razumijevanje i prihvatanje tuđih osjećanja postaje naš problem, piše Sensa.

Ako se prepoznajete kao pretjerano empatičnu osobu, bilo bi dobro da nešto preduzmete kako vas više ne bi uznemiravale stvari koje s vama nemaju nikakve veze. Važno je da čuvate energiju za sebe i ljude koje volite, te da u svoj sistem ne propuštate one informacije, emocije i energije koje vam štete i crpe snagu.

Pokušajte to učiniti kroz ove korake:

Objasnite sebi

Kada vam se dobro raspoloženje iznenada promijeni, kada se podignu emocije poput straha, bola, tuge, ljutnje, zapitajte se s kim ste poslednji put bili u interakciji, koju informaciju ste primili iz okruženja, jeste li prisustvovali nekom neprijatnom događaju. Ako jeste, objasnite sebi da emocija koju imate nije vaša, nego ste je upili spolja.

Ako ste u mogućnosti tuđu situaciju promijeniti, nekome pomoći, utješiti ga i posavjetovati, svakako to uradite, ali ako niste u takvoj poziciji, recite si da ne možete ništa učiniti i koncenrišite se na sebe.

Oslobodite se negativnih osjećaja tako što ćete si objasniti da nikome ne pomažete time što se loše osjećate, a sebi pravite štetu.

Nastavite li proživljavati sve tuđe osjećaje, iscrpljujete svoju dragocjenu snagu, umjesto da je uložite u nešto konstruktivno.

Pogledajte dublje unutra

Zapitajte se i šta je to u vama što vas tjera da se osjećate loše zato što je nekome drugome loše.

Jeste li i vi nekada proživeli nešto slično? Postoje li osjećaji prema nekom koje još potiskujete? Imate li neka pogrešna uvjerenja o sebi i svijetu koja izazivaju određene emocije? Pozabavite se svojim problemima i počnite ih rješavati. Pogledajte dublje u sebe i počnite iscjeljivati svoje stare povrede. Prihvatite sve potisnute osjećaje, prigrlite ih s nježnošću, dopustite im da budu tu takvi kakvi jesu, izrazite ih i zatim ih otpustite. Važan dio ovog procesa je opraštanje sebi i drugima, odnosno svima koji kod nas izazivaju negativne emocije.

Odvojite vrijeme da budete sami

Kada ste sami sa sobom imate mogućnost preispitati, isplakati ili na drugi način osloboditi negativnih emocija.

Zamislite štit oko sebe

Kada ste u kontaktu sa osobom koja vam ne odgovara ili se nalazite u sredini koja je prepuna loše energije, vizualizirajte oko sebe bjeličast, proziran štit koji ne propušta negativnu energiju i ne dopušta tuđim negativnim emocijama da dopru do vas.

Upotrijebite moć vode

Nakon kontakta sa osobom koja je jako negativna, odgovaraće vam da svu tu energiju sperete sa sebe.

Ako niste u mogućnosti da se istuširate, onda se bar umijte i operite ruke. Zamišljajte kako se nakupljena negativna energija "skida" sa vas.

Izrazite svoje emocije

Šta god osjećali, važno je da to izrazite. Potiskivanje emocija nikome nije donijelo ništa dobro, naprotiv, to je put u razne bolesti.

Dopustite sebi da izrazite zabrinutost, strah, bijes, neslaganje ili bilo što drugo što osjećate.

Uzemljite se

Zamislite da vas sa zemljom spaja cijev kroz koju šaljete negativnu energiju u zemlju, i kako zatim upijate hranljivu pozitivnu energiju iz zemlje. Ova vježba povećava protok zdrave energije u nama.

Boravite u prirodi

Nema ničeg ljekovitijeg od prirode, empatičnu ljudima ona je naročito prijatna, a najviše uživaju pored vode.

Pokušajte često biti u dodiru sa zemljom, vodom, svježim vazduhom ... Pustite ponekad da vjetar odnese svu negativnu energiju koja se u vama nakupila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije