Zdravlje

Uskoro novi lijek za rak prostate?

Uskoro novi lijek za rak prostate?
Uskoro novi lijek za rak prostate?

U budućnosti se očekuje i novi lijek koji bi povećao stopu uspješnosti liječenja i tako spasio mnoge živote.

Svake godine od ove bolesti umre oko 11.000 ljudi u Velikoj Britaniji, a u najvećem broju slučajeva rak je dijagnostikovan nakon što se bolest proširila po cijelom tijelu. Nedavno objavljenaa studija ukazala je na mogućeg uzročnika ove opake bolesti, kao i do odgovora na pitanje zašto se i kako širi.

Naučnici iz Britanskog istraživačkog centra proučili su uzorke tumora prostate, kao i uzorke tumora koji su sekundarni (što znači da su nastali od prvog). U pitanju je uzorak od deset oboljelih muškaraca.

Iščitavanje DNK koda otkrilo je način na koji ova vrsta raka metastazira, što je naučnicima omogućilo da naprave "porodično stablo", odnosno, grafikon koji prikazuje kako se ova bolest mijenja i širi kroz određeni vremenski period, piše B92.

Čini se da većina ćelija raka ostaje na istom mjestu, ali mali broj ćelija može da se širi, odnosno metastazira - stvara nove ćelije tumora na novim mjestima. Upravo ove ćelije su "koren" raka i na njih bi se trebalo fokusirati tokom terapije.

Ljekari se nadaju da će u budućnosti uspjeti da pronađu upravo ove ćelije kod svakog pacijenta. Tako bi svaki pacijent dobio ličnu terapiju, zasnovanu na genetskom kodu, odnosno "porodičnom stablu" tipa raka od kojeg boluje. Ovakav sistem liječenja povećao bi stopu uspješnosti liječenja od ove bolesti.

Profesor Dejvid Nil s Univerziteta u Kembridžu rekao je da lijekovi već postoje, ali da se istovremeno radi na proizvodnji novih lijekova.

Ipak, skrenuo je pažnju da će cio naučno-istraživački proces trajati između tri i pet godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije