Zdravlje

Uspješno testirana vakcina protiv ebole

Uspješno testirana vakcina protiv ebole
Uspješno testirana vakcina protiv ebole

Eksperimentalna vakcina protiv ebole uspješno je u SAD-u prošla prva klinička ispitivanja, saopštio je u srijedu direktor Nacionalnog instituta za alergijska i infektivna oboljenja Entoni Feuči, koji rukovodi grupom američkih eksperata u potrazi za lijekom protiv virusa te vrste hemoralgične groznice.

Naučnici, koji na tome rade zajedno sa kompanijom "GlaksoSmitKlajn", objavili su rezultate istraživanja u "Medicinskom časopisu Nove Engleske" Društva doktora Masačusetsa.

Vakcinu protiv virusa ebole dobilo je 20 dobrovoljaca i rezultati su pozitivni.

Između ostalog, pod uticajem preparata imunološki sistem svakog od njih počeo je da proizvodi antitijela za virus ebole.

Pritom, nije bilo nikakvih neželjenih efekata, izuzev kratkotrajnog povećanja temperature kod dva pacijenta.

Fauči je rekao da je nauka "korak bliže" proizvodnji vakcine protiv ebole.

Međutim, prenosi AFP, vakcina još ima dug put prije upotrebe.

Institut aktivno razgovara sa liberijskim zvaničnicima i drugim partnerima o sljedećem stepenu testiranja vakcine na zapadu Afrike, naveo je američki Nacionalni institut za zdravlje (NIH), navodi francuska agencija, dodajući da se ne očekuju obimnija ispitivanja prije početka sljedeće godine.

Bijela kuća pozdravila je napredak na putu potrage za lijekom od virusa, a američki predsjednik Barak Obama 2. decembra posjetiće taj institut i zahvaliti Feučiju i njegovim kolegama na uloženim naporima.

Prema najnovijim podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), do sada je 5.689 osoba umrlo od ebole a do 23. novembra njih 15.935 je inficirano.

Najveći broj žrtava i zaraženih je u Liberiji (3.016 i 7.168), u Sjera Leoneu (1.398 i 6.599) i Gvineji (1.260 i 2.134).

SZO ocjenjuje situaciju u Gvineji - u kojoj je registrovan prvi slučaj trenutne epidemije decembra 2013, kao "stabilnu", u Liberiji je broj slučajeva "stabilan ili se snižava", dok će u Sjera Leoneu broj oboljelih "možda i dalje rasti".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije