Zdravlje

Uvođenjem novog zakona roditelji pretile djece će biti kažnjeni

Uvođenjem novog zakona roditelji pretile djece će biti kažnjeni
Uvođenjem novog zakona roditelji pretile djece će biti kažnjeni

SAN HUAN - Zakonodavci u Portoriku ozbiljno razmatraju donošenje zakona koji bi uveo kazne za roditelje pretile djece.

Zakon bi, smatraju u ovoj karipskoj naciji, trebao poboljšati zdravlje najmlađih i pomoći roditeljima u donošenju ispravnih odluka kada je u pitanju prehrana u porodici. U protivnom, čeka ih kazna u iznosu do 800 američkih dolara.

"Rasprava o novom zakonu počinje u petak", najavio je senator Gilberto Rodrigez.

Ukoliko novi zakon prođe potrebnu proceduru, nastavnici u javnim školama će imati obvezu da prijave pretilu djecu školskom pedagogu ili socijalnoj službi, zavisno od ozbiljnosti slučaja.

Zdravstveni radnici bi se potom našli s roditeljima pretilog djeteta i utvrdili da li je uzrok pretilosti loša prehrana ili je razlog medicinske prirode.

Nakon toga stručnjaci bi sastavili dijetu i program vježbanja za dijete te svaki mjesec provjeravali drže li se roditelji propisanog programa.

Nakon šest mjeseci zvaničnici bi proveli novu kontrolu, a ne pokaže li se napredak u vidu manjka kilograma i boljeg zdravstvenog stanja djeteta, roditelji bi mogli biti kažnjeni globom u iznosu od 500 do 800 dolara.

Procjenjuje se kako je više od 28 posto djece u Portoriku pretilo, ali mnogi ljekari u toj ostrvskoj državi protive se novom zakonu za koji smatraju da je nepošten i da problemu dječje pretilosti prilazi s pogrešne strane, prenosi Jutarnji list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije