Zdravlje

Uzrok gojaznosti koji se najčešće previdi

Uzrok gojaznosti koji se najčešće previdi
Uzrok gojaznosti koji se najčešće previdi

U želji da izgube višak kilograma, mnogi se oslanjaju na dijete i fizičke aktivnosti. Postoji, međutim, daleko manje naporan i dugotrajniji način da to postignete.

Naravno, to ne znači da možete da jedete šta hoćete koliko hoćete, već da, ako redovno vježbate, a i dalje imate višak masnih naslaga, možda jednostavno ne spavate dovoljno.

Naučnici već dugo znaju da deprivacija sna ima negativno dejstvo na način na koji funkcionišu ćelije u ljudkom tijelu. Brojna istraživanja pokazala su da neispavanost smanjuje sposobnost masnih ćelija da reaguju na insulin, hormon koji igra ključnu ulogu u regulisanju skladištenja i trošenja energije u organizmu.

Drugim riječima, da bi masne ćelije funkcionisale normalno, potrebno je da dovoljno spavate. Dugotrajan poremećaj ovog ciklusa ne samo da može da prouzrokoje gojaznost, već i postane faktor rizika za nastanak dijabetesa tipa 2, srčanog ili moždanog udara, piše news.com.au.

Insulin takođe ima dejstvo na dva hormona koja kontrolišu apetit – leptin (šalje signal mozgu da je organizam sit) i grelin (šalje mozgu signal da ste gladni).

Nedostatak sna utiče na snižavanje nivoa leptina i rast nivoa grelina, što za posljedicu ima pojačan apetit u budnom stanju. To znači da, kada ste neispavani, imate tendenciju da jedete više kako biste utolili pojačan osjećaj gladi.

Naravno, šansa da ćete u tim trenucima posegnuti za šargarepom ili nekim drugim povrćem je vrlo mala – vaš organizam podsvjesno vam šalje signale da vam je potrebno mnogo energije da pregurate dan, odnosno hrana bogata mastima i šećerima. To nas ponovo dovodi do insulina, koji određuje da li će energija iz pojedene hrana odmah biti potrošena, ili uskladištena u vidu masnoća. Ukoliko jedete pogrešne vrste namirnica (kalorična hrana), velika je vjerovatnoća da će se dogoditi ovaj drugi scenario.

Da biste izbegli gomilanje kilograma usljed neispavanosti, Australijska fondacija za san (SHF) preporučuje najmanje sedam sati sna u toku noći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije