Zdravlje

Vakcina protiv raka kao posljednja nada

Vakcina protiv raka kao posljednja nada
Vakcina protiv raka kao posljednja nada

BEOGRAD - Iako je u javnosti predstavljena kao čudotvorni lijek, kubanska vakcina za rak pluća primjenjuje se samo za pojedine vrste karcinoma pluća koji su u uznapredovalom stadijumu.

Stručnjaci tvrde da njenom primjenom oboljeli neće ozdraviti, ali će živjeti duže.

Direktor Instituta "Torlak" Branislav Lazić kaže da je vakcina namijenjena određenim vrstama karcinoma pluća za pacijente koji su prethodno prešli kompletnu medicinsku doktrinu.

"To važi za one koji su bili zračeni, dobijali citostatike ili su bili podvrgnuti hirurškom lečenju. Tek ako to nije dalo rezultate, a došlo je do sekundarnih depozita, odnosno do stvaranja metastaza u samom plućnom tkivu, primenjuje se ova vrsta vakcine", rekao je Lazić.

Institut "Torlak" je do sada dobio oko 25 odsto dokumentacije koja obuhvata farmaceutsko-hemijska svojstva vakcine, ali i pretklinička i klinička ispitivanja rađena na Kubi i u nekim južnoameričim zemljama.

Za dvije sedmice, sa delegacijom sa Kube, očekuje se da će stići ostatak dokumentacije. Bez toga, vakcina se ne može registrovati ni koristiti.

Ukoliko se ispuni cjelokupna potrebna dokumentacija, Lazić navodi da će se vakcina prvo registrovati u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva, a predviđa se i saradnja na tri nivoa.

"Na prvom nivou to je sekundarno pakovanje vakcine na 'Torlaku'. Druga faza predstavlja tzv. punjenje iz balka i distribuciju za Srbiju i okolni region. U nekom periodu od četiri do pet godina sa razmenom iskustva pristupilo bi se proizvodnji vakcine", objašnjava Lazić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije