Zdravlje

Vegetarijanci su zdraviji, ali ne žive duže

Vegetarijanci su zdraviji, ali ne žive duže
Vegetarijanci su zdraviji, ali ne žive duže

Za sve koji su postali vegetarijanci misleći da će živjeti duže ako se odreknu mesa, istraživanje Univerziteta u Sidneju donosi loše vijesti - vegetarijanstvo nije povezano sa smanjenjem rizika od prerane smrti.

Australijski istraživači pratili su navike skoro četvrt miliona ljudi, starosti od 45 godina i starijih, u periodu od šest godina. U izvještaju, objavljenom u časopisu Preventive Medicine, navedeno je da nije bilo značajnih razlika u vjerovatnoći smrtnosti između onih koji praktikuju kompletan, polukompletan (meso jednom nedjeljno) ili "pesco" (baziran na ribi) vegetarijanski način iskrane i onih koji redovno jedu meso. 

Istraživači su uzeli u obzir i ostale faktore, kao što su: godine, konzumiranje cigareta i alkohola, visok krvni pritisak, dijabetes tipa dva i bolest srca. Vegani su, takođe, kategorizovani kao vegetarijanci. 

Istraživanje je ustanovilo da vegetarijanci nemaju običaj da pretjerano puše i piju ili da budu gojazni, kao i da je kod njih manja šansa da obole od raka ili bolesti srca. 

"Važno je da se napomene da vijesti nisu toliko loše za vegetarijance, jer oni u suštini imaju mnogo zdraviji stil života od nevegetarijanaca", navodi koautorka studije doktorka Sima Mihršahi, viši naučni saradnik Univerziteta u Sidneju. 

To potvrđuju i neke ranije studije. Istraživači sa Oksfordskog univerziteta još 2013. godine su objavili izvještaj u kome je utvrđeno da je rizik od hospitalizacije ili smrti usljed srčane bolesti za 32 odsto manji kod vegetarijanaca. 

Sve više ljudi u svijetu ističe da postaju vegetarijanci iz različitih razloga, kao što su dobrobit životinja i smanjivanje negativnog uticaja čovječanstva na životnu sredinu. Vegetarijanstvo, takođe, postaje vidljiv trend u restoranima, kafićima i supermarketima.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije