Zdravlje

Vilin med: Skup, ali liječi najteže bolesti (VIDEO)

Vilin med: Skup, ali liječi najteže bolesti (VIDEO)
Vilin med: Skup, ali liječi najteže bolesti (VIDEO)

Turski pčelari prodaju "Vilin med" po cijeni od 5.000 evra po kilogramu, što ga čini i najskupljim medom na svijetu.

Radi se o 18 kilograma meda koji je pronađen u 1.800 metara dubokoj pećini u Dolini Saricayir u Artvinu, na krajnjem sjeveroistoku Turske, prenosi agencija Anadolija.

Već je prodato šest kilograma, a lokalni pčelar Gunej Gunduz je naglasio je da je riječ o visokokvalitetnom medu koji je u dubokoj pećini proizveden na prirodan način i na stijenama bogatim mineralima. Stoga, tvrdi Gunduz, i cijena ovog meda je samo na prvi pogled veoma visoka.

Istakavši da se već tri generacije njegove porodice bave pčelarstvom, Gunduz je kazao da su još 2009. godine primjetili pčele na ulazu u pećinu, a da su potom shvatili da bi u pećini moglo biti meda.

"Uz pomoć profesionalnih penjača smo ušli duboko u pećinu i na zidovima pronašli zalijepljenu kuglu od 18 kilograma meda. Med smo poslali na analizu u prestižnu francusku laboratoriju. Nalazi i analize su potvrdili da se radi o visokokvalitetnom i mineralima bogatom medu koji je star sedam godina", rekao je Gunduz.

Kilogram ovog meda te 2009. godine prodat je na francuskoj berzi meda za nevjerovatnih 45.000 evra, a godinu dana kasnije kilogram je prodat farmaceutima iz Kine za 28.000 evra. Njegova trenutna cijena u Turskoj je 5.000 evra.

Naglasivši da se radi o medu koji se više koristi kao lijek, i to za najteže bolesti poput raka, nego kao namirnica, Gunduz je rekao da se danas prodaje u bočicama od po 170 i 250 grama, ali brojni kupci se i dalje iščuđavaju nad činjenicom da cijena meda može da bude jednaka cijeni automobila.

"Med je proizveden na prirodan način i bez košnica. Ovo područje je bogato endemskim i ljekovitim biljem. Sve to utiče na njegovu cijenu", otkrio je Gunduz.

On je rekao i da je turski med jedan od kvalitetnijih u svijetu, ali da je njihov ugled u svijetu ugrožen pojavom plagiranja i vještačkog meda.

"Vještački med se može testirati jedino u laboratorijama. Ovo je nepraktično za potrošače, pa moraju više da vode računa pri izboru pčelara, pa tek onda meda. Današnja cijena pravog meda ne može biti ispod 15 evra", istakao je pčelar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije