Zdravlje

Vježbama ublažite išijas

Vježbama ublažite išijas
Vježbama ublažite išijas

Snažan i oštar bol u donjem dijelu leđa i nogama koji nastaje kao posljedica išijasa, osim masažama i fizikalnom terapijom možete ublažiti i vježbama kod kuće.

Sa laganim treningom treba krenuti odmah čim bolovi popuste. Najbolje je početi sa vježbama za istezanje leđa, a zatim nastaviti sa onim koje jačaju trubušnu i leđnu muskulaturu. Ovih nekoliko vježbi mogu vam pomoći da smanjite osjećaj ukočenosti i bola, kao i trnjenje koje se često javlja duž nogu.

Vježba 1. Lezite na leđa, stopalo lijeve noge stavite na koljeno desne. Rukama uhvatite desnu natkoljenicu malo iznad koljena i vucite lagano na prsa. Zadržite 30 sekundi. Isto ponoviti sa drugom nogom.

Vježba 2. Zauzmite neutralan položaj dok ležite na leđima. Pri udisaju savijte kičmu u položaj luka i krenite prema naprijed, zadržite, i vratite u početni položaj tako da donji dio leđa i karlica budu "prilijepljeni" za podlogu. Zadržite se u svakoj poziciji po pet sekundi.

Vježba 3. Lezite na leđa, raširenih ruku i nogu savijenih u koljenima. Spojene noge nagnite prvo udesno, zatim ih vratite u početni položaj pa ih nagnite u lijevu stranu.

Vježba 4. Iz ležećeg položaja podignite gornji dio tijela, oslanjajući se na pod laktovima i podlakticom. Zadržite se u ovom položaju sve dok vam u njemu ne bude neugodno, a potom se ponovno spustite u početni položaj.

Vježba 5. Lezite na leđa nogama savijenim u koljenima i kukovima. Ruke ispružite uz tijelo. Podignite glavu i ramena od podloge, zatim prstima dotaknite koljena, zategnite stopala i pritisnite kičmu uz podlogu. Zadržite nekoliko sekundi i vratite se u početni položaj.

Vježba 6. Iz klečećeg položaja podignite lijevu nogu i desnu ruku. Vratite se u početni položaj i isto to ponovite drugom rukom i nogom.

Vježba 7. Iz klečećeg položaja dižite se polako gore sve dok ruke i noge ne budu potpuno opružene. Glava ostaje između ruku. Ostanite u tom položaju nekoliko sekundi, a onda ponovite vježbu nekoliko puta.

Vježba 8. Sjedeći na stolici ili pilates lopti, sagnite se što više, opuštenih ruku između raširenih koljena. Zatim se polako uspravite.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije