Zdravlje

Vježbanje treba da bude važnije od Facebooka

Vježbanje treba da bude važnije od Facebooka
Vježbanje treba da bude važnije od Facebooka

Recept za dobar izgled je jednostavan i ne mijenja se vijekovima: fizička aktivnost i zdrava ishrana. Pasivnost nas čini lakovjernima pa nam je lakše da povjerujemo u čarobne pojaseve, čajeve, tablete i sprave za mršavljenje, nego da odvojimo tri sata sedmično za rekreaciju.

 Najbrži recept za mršavljenje je izbacivanje svih namirnica sa brašnom i šećerom. Kod nas je i dalje niska svijest o tome da hljeb i pekarski proizvodi, te različiti sokovi i zašećereni napici, goje podjednako kao slatkiši.

Proizvođači često manipulišu potrošačima preko različitih fitnes i zdravih slatkiša, čiji sastav nije ništa drugačiji u odnosu na obične, te ih treba izbjegavati. Jaja, riba, piletina, ovsene pahuljice, povrće, krompir, riža, niskokalorični mliječni proizvodi, dva litra vode i dvije-tri voćke dnevno su osnova izbalansirane ishrane.

Kada je riječ o fizičkoj aktivnosti, mogućnosti su bezbrojne, od trčanja, vožnje bicikla i plivanja do grupnih aktivnosti u plesnim i fitnes centrima. Pristalica sam grupnog vježbanja, jer damama pomaže da održe motivaciju, pohađaju program sastavljen od pažljivo odabranih vježbi i zabave se. Kao osoba koja je imala probleme s kilogramima i motivacijom za vježbanje, a kojoj su svi programi postajali dosadni nakon dva mjeseca, posvetila sam se osmišljavanju zabavnih načina vježbanja, koji su privukli stotine novih članova. Tajna ovih programa je u tome što je vježbanje zamaskirano, tako da članica za samo 45 minuta uradi idealan trening za tijelo, bez napornih brojanja i monotonije uobičajnih programa, uz mnogo smijeha, skakanja u ritmu muzike i zabavnih zadataka. Za koji god vid vježbanja da se odlučite, bitno je da pronađete ono što vam održava interesovanje, jer je kontinuitet uslov za rezultate u bilo kojoj životnoj oblasti. Nedostatak vremena postaje izgovor za sve. Nalazimo vremena za društvene mreže, ali ako nas neko pozove na trčanje, panično vrtimo glavom. Naš cilj je da podstaknemo ljude da nauče razliku između neću i ne mogu, te da je primijene na sve životne oblasti jer su bezvoljnost, pasivnost i strah najčešće jedini zidovi između onog što jesmo i onog što bismo htjeli postati. Otišli smo tako daleko, da smo u novom centru obezbijedili igraonicu u kojoj članice besplatno mogu da ostave djecu za vrijeme treninga i slično.

 

Slađana Trivić,

vlasnik fitnes i plesnog centra "PS Atika"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije