Zdravlje

Vježbanje u prirodi budi optimizan

Vježbanje u prirodi budi optimizan
Vježbanje u prirodi budi optimizan

Dobrobit vježbanja pod vedrim nebom su višestruke, jer rekreacija u prirodi budi optimizam i jača volju.

Osim toga izlaganje prijatnim sunčevim zracima podstiče sintezu vitamina D, djeluje umirujuće na kompletan organizam i usklađuje biološki ritam koji je važan u pravilnom funkcionisanju centralnih organa.

Ukoliko za trening pod vedrim nebom izaberete park ili igralište blizu kuće kao rekviziti mogu da posluže klupe, drveće, grane, panjevi, dječje penjalice... Uvijek razmišljajte o treningu cijelog tijela, i koristite složene vježbe koje zahtjevaju aktivaciju većih mišićnih partija poput nogu i leđa.

Prije svakog vježbanja hodajte ubrzano najmanje 15 minuta da bi se tijelo zagrijalo i pripremilo za napor.

Klupa

Sklekove, propadanja i trbušnjake možete da izvodite na klupi. Pri tome je poželjno da svaku od navedenih vježbi ponovite u tri serije sa maksimalnim brojem ponavljanja.

Drveće

Zgibove i najrazličitija podizanja i penjanja najlakše ćete da izvedete uz pomoć jakih grana. To su vježbe kojima se jača gornji dio tijela.

Trava

Na osunčanim i suvim travnatim površinama možete da radite čučnjeve i iskorake. Ukoliko su vam statični iskoraci postali isuviše lagani probajte iskorake u kretanju, ili iskorake sa penjanjem na klupu. Kao i kod iskoraka i čučnjevi mogu da imaju mnogo varijacija, tako da možete da se oprobate i u izvođenju polučučnja, sumo čučnja, dubokog čučnja, kao i čučnja sa skokom ili jednostavno izdržaja u čučnju.

Stepenice

Jedan od korisnijih objekata za trening svakako su i stepenice. Možete da trčite uz ili niz stepenice, skačete jednom ili sa obe noge, penjete se ili spuštate bočno, a sve da biste imali jače noge i ljepše gluteuse - mišiće zadnjice.

(novosti.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije