Zdravlje

Vujičić: Rasporedite obroke da biste izbjegli gorušicu

Vujičić: Rasporedite obroke da biste izbjegli gorušicu
Vujičić: Rasporedite obroke da biste izbjegli gorušicu

Teško da postoji osoba koja nikad nije osetila kiselinu u želucu, odnosno gorušicu. Gorušica se javlja kada donji ezofagealni sfinkter, mišić koji zatvara želudac sa gornje strane, nije dovoljno zatvoren.

Tada se kiselina iz želuca vraća u jednjak, što daje osećaj pečenja. Kada jedemo, ovaj mišić je otvoren da propusti hranu u želudac. Gorušica se obično javlja oko sat vremena poslije jela.

Prevencija je najbolji način da se izborite s gorušicom, ali to mnogi ne znaju. Osobe koje pate od gorušice redovno koriste medikamente radi kontrolisanja gorušice, ali tegobe se mogu smanjiti i na drugi način.

Kada jedete, nemojte se opterećivati raznim problemima. Opustite se. Vreme za stolom je vreme u kojem ne treba da se brinete zbog posla ili već nečega drugog, jer je dokazano da stres pojačava lučenje želudačne kiseline. Pustite neku laganu muziku i uživajte u hrani.

Kada više jedete, želudac luči veće količine kiseline. Umesto tri obilna obroka, rasporedite tu količinu hrane na pet obroka i smanjićete opterećenje na želudac. Hranu dobro sažvaćite.

Obratite pažnju šta jedete! Ljuta hrana izrazito pojačava lučenje želudačne kiseline. Takođe i kisela hrana, citrusi, paradajz, u bilo kojem obliku, beli luk i začinjena hrana. Sve ovo izbegavajte ili, ako je to neizvodljivo, smanjite upotrebu nekih od navedenih namirnica.

Jedite lako svarljivu, kašastu, barenu hranu. Lako svarljiva hrana se u želucu zadržava manje nego ona koja se dugo vari, pa je i količina kiseline manja. Ona takođe potpomaže rad creva i olakšava izbacivanje štetnih materija.

Gazirana pića podstiču želudačne sokove. Pijte vodu, ostavite gazirano, verovatno i sami vidite da vam ne prija. Takođe izbegavajte alkohol, kafu i čaj. Oprezno sa slatkišima! Smanjite na najmanju meru čokoladu i slatkiše, kao i masna, pržena jela i mesne prerađevine. Ako vam se spava posle ručka, prvo se prošetajte malo pa tek posle, recimo, sat vremena možete da odmorite.

(Autor je Jasna Vujičić, dijetetičar nutricionista)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije