Zdravlje

Za čim zapravo žudi naš organizam

Za čim zapravo žudi naš organizam
Za čim zapravo žudi naš organizam

Jeste li se zapitali kako je moguće da vam se nakon porcije paste, kad ste se sasvim sigurno prejeli, nakon pet minuta jede nešto slatko? Ne, niste halapljivi. Medicina i nauka imaju vrlo logično objašnjenje.

Želja za određenom hranom uglavnom ukazuje na deficit nekog minerala ili vitamina u organizmu, ali i na druge zdravstvene probleme. Zato pažljivo osluškujte svoje tijelo jer ukoliko vam se iznova javlja želja za jednom vrstom hrane, to uglavnom ukazuje na nedostatak nekog minerala ili vitamina koji se u njoj nalaze.

Ne dešava se slučajno da vam se odjednom jede baš sir ili meso, naročito ne ako ova želja ne jenjava. Vaše tijelo žudi za nečim. Informišite se o sastavu namirnica koje vam se u posljednje vrijeme toliko jedu i otkrijte šta vam zaista nedostaje.

Čokolada

Ukoliko je vaša ishrana pretjerano dijetalna i odričete se brojnih visokokaloričnih namirnica, ali i ugljenih hidrata, vaš organizam će tražiti namirnicu koja će ga brzo zasititi i automatski povećati nivo šećera u krvi. Međutim, da biste nadomjestili to što nedostaje vašem organizmu nije vam potrebna čokolada, naročito jer bi vam trebala cijela tabla da biste se zasitili.

Još jednom rezimirajte svoj jelovnik ili potražite savjet nutricioniste. Imajte na umu da su ljudskom tijelu potrebni najrazličitiji minerali, ograničavanje ishrane koja sadrži nizak nivo proteina i ugljenih hidrata može često dovesti do ovakvih napada gladi.

Slatkiši

Promjena u radu hormona koja se dešava tokom vašeg mjesečnog ciklusa ili neposredno prije i poslije njega, može dovesti do pojačane potrebe za slatkišima. Dakle, jednom mjesečno imate validno opravdanje.

Međutim, ukoliko je vaša potreba za poslasticama raznih vrsta konstantna, te imate povećanu potrebu za mokrenjem, možda bi trebalo da se konsultujete sa svojim ljekarom jer ovaj spoj ukazuje na preddijabetsko stanje.

Takođe, često se događa da imamo želju za slatkišima nakon obroka koji se sastoji od prostih ugljenih hidrata kao što su bijeli hljeb, bijela riža i tjestenina, a razlog za to je nagli nalet šećera u krvi za koji je kriv glavni sastojak ovih namirnica. Naime, prosti ugljeni hidrati stvaraju praznu energiju u organizmu, te nakon obroka vaše tijelo traži novu dozu onoga što mu nedostaje, a to nije šećer.

Tjestenina i hljeb

Onog trenutka kad progutate zalogaj ukusne paste ili sendviča, vaše tijelo ovu hranu tretira potpuno isto kao i slatkiše, jer u pitanju su prosti ugljeni hidrati. Tako možda zapravo žudite za slatkišima, ali je prihvatljivije da pojedete činiju makarona, nego činiju punu čokoladnih kolača.

Čips i slane grickalice

Žeđ je često maskirana kao glad. Potreba za slanom hranom, koja pomaže tijelu da nadoknadi vodu, može značiti da niste pili dovoljno u toku dana ili da gubite tečnost više nego što bi trebalo, ako se znojite ili ste dehidrirali, kao i ukoliko imate mučninu i povraćate.

Još jedan od razloga zbog kojih je moguće da vam se jedu grickalice jeste stres. S obzirom na to da su čips, perece, štapići i drugi grisini hrskavi, jedući ih umanjujemo određenu dozu stresa.

Takođe, ukoliko ste na dijetalnom režimu ishrane, te se vaš meni sastoji uglavnom od različitih smutija i supica, možete imati povećanu želju za grickalicama ove vrste.

Meso

Vašem tijelu nedostaje dovoljno proteina, što je posljedica vegetarijanskog tipa ishrane, ili je u pitanju nedostatak gvožđa i vitamina B koji su češće uzrok žudnje za ovim tipom hrane.

Obilne menstruacije mogu uzrokovati nedostatak gvožđa u krvi, a ako ne konzumirate dovoljnu količinu proteina (koji je najveći izvor gvožđa), naročito tokom ovih dana u mjesecu, vaša potreba za mesom može biti pokazatelj nedostatka ovog esencijalnog sastojka u organizmu.

Sir

Možda izgleda nevjerovatno, ali je sa naučne strane sasvim logično. Potreba za sirom često je zapravo potreba za šećerom. Iako sir jeste izvor proteina i masti, vaš mozak zna bolje, on sadrži i prirodne mliječne šećere.

Tako zapravo vaše tijelo može instinktivno nedostatak vitamina D i kalcijuma potražiti u ovoj namirnici, kojom oni dominiraju. Vitamin D dobijamo i putem sunčeve svjetlosti, te obratite pažnju na to koliko vremena provodite u zatvorenim prostorijama - možda je to posljedica manjka ovog vitamina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije