Zdravlje

Za šta je sve ključan vitamin A

Za šta je sve ključan vitamin A
Foto: N.N. | Za šta je sve ključan vitamin A

Tijelu su potrebni apsolutno svi vitamini, odnosno organska jedinjena, kako bi uspješno obavljalo funkcije na dnevnom nivou. Za dobar vid, reproduktivni sistem i zdravu kožu odgovoran je vitamin A. On je prisutan u velikom broju namirnica, ali rizik od njegovog nedostatka i dalje postoji, uglavnom kod trudnica, majki, beba i djece u ranoj fazi rasta.

U održavanju imuniteta vitamin A učestvuje i tako što podstiče zaštitnu ulogu bijelih krvnih zrnaca, leukocita, protiv štetnih mikroorganizama i upala. Vitamin A ujedno je snažan antioksidans koji štiti od srčanih bolesti i karcinoma. Važan je za normalan rast i razvoj ćelija, za zdravlje kostiju i pluća te za proizvodnju polnih hormona i plodnost. U održavanju spomenutih tjelesnih funkcija vitamin A djeluje sinergijski s mineralom cinkom. Obratite pažnju na neke fizičke znakove koji mogu ukazati na nedostatak vitamina A u organizmu.

Suva koža

Vitamin A jedan je od glavnih elemenata koji je tijelu potreban kako bi regenerisalo kožu i održao je hidriranom. Vrlo čest simptom nedostatka vitamina A je pojava ekcema, koja nastaje kada koža postane toliko suva da poprimi crvenkastu boju. Takođe, često se javlja i svrbež.

Noćno sljepilo

Sljedeći znak je jedan od najčešćih. Poznat je kao niktalopija. Ovo je problem s očima koji otežava gledanje u mraku. U slabo osvijetljenom okruženju oštrina očnog sistema je oslabljena i postaje nemoguće obrađivati tamnije slike.

Problemi sa začećem

Ako imate problema sa začećem, nedostatak vitamina A mogao bi biti uzrok. Reproduktivni sistemi muškaraca i žena najbolje funkcionišu ako se uzima vitamin A. Konzumiranje hrane bogate vitaminom A može pozitivno uticati na plodnost. Uz to bi trudnice trebalo da uključe vitamin A u redovnu prehranu, jer se pobačaj često dovodi u vezu s nedostatkom vitamina A.

Akne

Kao što je već spomenuto, vitamin A je jedan od glavnih regeneratora kože. U nedostatku ovog vitamina lice može postati suvo i masno, što dovodi do stvaranja bubuljica. Ovo je razlog zbog kojeg se vitamin A koristi za liječenje problema povezanih s aknama.

Slabo zacjeljivanje rana

Tijelo obično zacjeljuje rane u kratkom periodu zahvaljujući proizvodnji kolagena. Ovaj protein nalazi se u zdravim organizmima i zahvaljujući njemu koža i krv mogu ostati zdravi. Vitamin A podstiče stvaranje ovog proteina. Dakle, ako primijetite da se vaša koža "muči" pri zacjeljivanju rana, trebalo bi da provjerite jedete li dovoljno hrane koja sadrži vitamin A.

Suve oči

Jedan od najvažnijih znakova koji ukazuju na nedostatak vitamina A je nemogućnost stvaranja suza i vlaženja očne jabučice. Ako ova neugodnost potraje, može dovesti do potpunog slabljenja rožnjače i gubitka vida.

Spor rast

Ovo je jedan od znakova na koje bi trebalo obratiti najviše pažnje, posebno kod beba i djece. Važno je konzumirati vitamin A u trećem mjesecu trudnoće i davati ga djetetu tokom prvih godina života. Vitamin A odgovoran je za razvoj dječjeg vida i imunološkog sistema, kao i za rast djetetovog tijela i fizičke promjene kod majke.

Hrana bogata vitaminom A

* Jaje

Jedno kuvano jaje sadrži osam odsto preporučene dnevne količine vitamina A

* Losos

U 100 grama lososa nalazi se 149 odsto vitamina A potrebnog za jedan dan

* Špinat

U jednoj kuvanoj šolji špinata nalazi se 105 odsto nužnog dnevnog unosa ovog vitamina

* Slatki krompir

Krompir je jedan od najboljih izvora ovog vitamina, jer se u jednoj šolji nalazi 122 odsto dnevne potrebe za vitaminom A

* Mrkva

Jedna čaša mrkve sadrži 148 odsto dnevnih potreba ovog vitamina

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije