Zdravlje

Zaštitite kosu od sunca i soli

Zaštitite kosu od sunca i soli
Foto: Ilustracija | Zaštitite kosu od sunca i soli

Isto kao što tijelo mažete zaštitnom kremom dok ste na suncu, tako je neophodno da koristite preparate za zaštitu kose od UV zraka. Kosa je osjetljiva tokom čitave godine, ali ljeti postaje posebno krhka jer je izlažemo mnogim nepovoljnim uslovima - vrućini, soli i hloru.

Zbog sunca i morske vode, kosa se oštećuje i isušuje, boja blijedi, a vrhovi se lome i "cvjetaju". Zato izbjegavajte grubo trljanje kose peškirom, četkanje i vezivanje mokre kose jer se tada više lomi i naravno, nosite šešir.

1. Koristite hidratantni šampon i regenerator koji intenzivno njeguju vašu kosu, a ne sadrže paraben, sulfate, natrijum i hlor. Osim što isušuju krajeve, Sunčevi zraci ujedno podstiču povećano lučenje sebuma, zbog čega se kosa brže i više masti pri korijenu.

Da biste ublažili ovu pojavu, nemojte često da raščešljavate kosu ili da prolazite prstima kroz nju. Osim toga, koristite šampon za masnu kosu, a balzam nanosite isključivo na krajeve, nikada na korijen. Kosu ispirajte hladnom, a ne vrućom vodom, a dok je sušite, izbjegavajte da fen približavate korijenu.

2. Preparati s UV zaštitom - Oni sprečavaju da se izbijeljena kosa isušuje, a tamnu kosu štite od pojave crvenog pigmenta. I lak za kosu ili regenerator koji se ne ispira sadrže UV zaštitu, uvijek ih nanosite na vlažnu kosu, inače se neće apsorbovati.

3. Sačuvajte sjaj farbane kose - Farbana kosa je podložnija oštećenjima koja prouzrokuju Sunčevi zraci jer je u određenoj mjeri već isušena. Pri tom, na suncu boja kose blijedi. Da biste očuvali sjaj i zdrav izgled vaše kose, tokom ljeta obavezno koristite šampone i balzame za farbanu kosu koji su formulisani tako da sačuvaju i pojačaju intenzitet boje. Po povratku sa mora, ako primijetite da je vaša boja kose ipak izblijedjela, savjetuje se da je osvježite kolor-šamponom, biljnom farbom ili bojom za kosu bez amonijaka, poslije čega će vaša kosa izgledati blistavo.

4. Po povratku sa ljetovanja zaboravite, makar nakratko, na peglanje i feniranje kose, vezivanje repova ili punđe. Pustite je da se oporavi, a najbolje je da je malo skratite i počastite hranljivom maskom za suvu i oštećenu kosu koju možete i sami da napravite kod kuće.

MASKA POSLIJE LJETOVANJA

Potrebno je: med, maslinovo ili ulje jojobe

Zagrijte malo meda da se rastopi, dodajte kašičicu maslinovog ili ulja jojobe i utrljajte u kosu. Ostavite 30 minuta, pa isperite.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije