Zdravlje

Zašto treba često jesti papriku?

Zašto treba često jesti papriku?
Zašto treba često jesti papriku?

Paprika je povrće bogato brojnim hranljivim sastojcima i mineralima, kao što su vitamini C, A i E kao i provitaminom betakarotenom koji su našem tijelu neophodni za pravilno funkcionisanje organizma. Upravo zbog toga, neka se paprika, čija sezona tek počinje, nađe na vašem stolu i u vašem tanjiru što češće.

Zbog čega je sve dobro da jedete paprike pročitajte u nastavku teksta…

1. Jača imunitet

Prije svega zbog velike količine vitamina C koji sadrži, paprika je odlično povrće za jačanje imuniteta jer ovaj vitamin stimuliše bele ćelije i uspješno se bori protiv infekcija i na taj način jača imuni sistem. Vitamin C i flavonoid, prisutni u paprici, takođe sprečavaju pojavu disajnih problema, kao što su upala pluća i astma, jer olakšavaju disanje.

2. Štiti srce i sprečava pojavu raka

Paprika je bogat izvor vitamina A i C, koji su snažni antioksidansi. Oni pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u telu i pomažu u liječenju bolesti srca, osteoartritisa, bronhijalne astme, katarakte…

Paprika sadrži kapsaicin, suspstancu koja razređuje krv i pomaže u sprečavanju prevremene arterioskleroze. Pored toga, kapsaicin suzbija smetnje u prokrvljenosti i malo ublažava napade migrene. Karoteni, koji paprici daju boju, dragocijeni su za čulo vida, a sok od ovog povrća poboljšava koncentraciju. Takođe, u crvenoj paprici se nalazi likopen, koji deluje preventivno na neke tipove kancera.

3. Ubrzava metabolizam

Paprika je izuzetno djelotvorna kada je u pitanju gubitak kilograma, jer sadrži vrlo malo masnoća i kalorija. Paprike su bogate vitaminom C koji je neophodan telu kako bi se stvarao karnitin, koji pomaže mišićima da koriste masne naslage za energiju, i tako da podstakne metabolizam da brže radi.

Ona, takođe, povećava metabolizam snižavanjem triglicerida, što pomaže u sagorijevanju kalorija i održavanju holesterola pod kontrolom. Osim toga, ona sprečava probavne smetnje koje uzrokuju izlučivanje probavnih sokova, te pozitivno djeluje na zdravlje bubrega.

4. Protiv bolova

Kapsaicin koji se nalazi u paprici blokira prenos bola od kože do leđne moždine. Zbog toga paprika pomaže u liječenju neuralgija, bola povezanog sa herpes zosterom i postoperativne amputacijske traume.

5. Protiv stresa

Paprika je bogata i cinkom, elementom u tragovima, koji, osim što jača imunitet, pozitivno djeluje i na raspoloženje, i podstiče proizvodnju hormona. Ukoliko patite od povišenog nivoa stresa, u svoj dnevni meni obavezno uključite crvenu papriku koja je bogat izvor vitamina. Za doručak napravite namaz od isjeckane paprike, sitnog sira i dodajte peršun.

6. Štiti od sunca

Budući da je prepuna brojnim vitaminima i mineralima korisnim za zdravlje, paprika je istovremeno i odličan saveznik za vašu kožu. Vitamini C i E, štite od opekotina čisteći ćelije od štetnih slobodnih radikala nastalih pod uticajem sunčevih UV zraka.

7. Blistava koža

Crvene paprike babure su veoma ukusne, a osim što će vas osvežiti i poboljšati vaše zdravlje, uz njih ćete imati i blistav ten. Ovo povrće, naime, sadrži dosta dijetetskih vlakana i vitamin B6, kao i karoten, koji sprečava pojavu bora i omogućava bolji protok krvi u koži, što ju čini mladolikom. Takođe, one su niskokalorične i suzbijaju akne.

8. Ljuta paprika

Osim obične slatke paprike, ljuta crvena papričica je veoma zdrava, Ona poboljšava cirkulaciju, što može da pomogne u borbi protiv mansih naslaga i celulita. Ljuta crvena papričica djeluje vrlo stumulativno na proces varenja i, prema riječima naučnika, otvara sva tkiva u organizmu, što podstiče protok krvi, ubrzava metabolizam i podiže nivo energije i eliminiše hronični umor. Ona, takođe, jača imuni sistem, štiti od raka, a deluje i kao snažan afrodizijak.

(Ljepota i zdravlje)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije