Zdravlje

Zeleno svjetlo za hirurško ljepilo

Zeleno svjetlo za hirurško ljepilo
Zeleno svjetlo za hirurško ljepilo

Iako su medicinska ljepila postala uobičajena, nijedno nije imao dozvolu za upotrebu unutar tijela - dosad.

Hiruruzi su počeli da koriste novoodobreno ljepilo nazvano tišju glu ili ljepilo za tkivo, namijenjeno spajanju velikih dijelova i tkiva. Ljepilo je netoksična verzija hemijskog sastojka koji je korišten za pravljenje plastike. Sve je počelo kao eksperiment u laboratoriji, kaže profesor hemijskog inženjeringa na Univerzitetu u Pitsburgu Erik Bekman.

"Istraživanje je bilo u vezi s nečim što, da budem iskren, nije imalo nikakve veze s ljepilom za tkivo", dodaje on. Bekman i njegove kolege na Stomatološkom fakultetu imali su namjeru da naprave membrane za regeneraciju tkiva. Tokom procesa proizveli su supstancu sličnu ljepilu. Umjesto da objave svoje rezultate, oni su uočili šansu za razvoj i prodaju tog pronalaska.

"Prvi korak je bio da pronađemo poslovni tim koji bi nam zapravo pomogao da osnovnu tehnologiju pretvorimo u realni proizvod, koji bi zatim prošao kroz regulativu."

Bekman je jedan od osnivača kompanije "Kohera medikal", koja je osnovana 2006. godine. Jedna od prvih zaposlenih bila je Doti Klouer, naučnica koja je savjetovala Bekmana o predstavljanju i upotrebi njegove tehnologije. Sada je zadužena za razvoj proizvoda.

"Mislim da je jedna od stvari koje su omogućile ovaj atraktivni biznis bila, na neki način, jednostavnost ideje. To je bilo obično ljepilo koje možete da koristite unutar tijela i svi su to razumjeli. To je bilo nešto što niko nije imao u svom alatu."

Kompanija "Kohera" je prikupila 75 miliona dolara za razvoj ljepila za tkivo i sprovođenje kliničkih ispitivanja. Tišju glu pokazao se kao čvrst, bezbjedan i efikasan. Bekman kaže da je ljepilo takođe pomoglo da se smanji nagomilavanje tečnosti poslije hiruruške operacije, tako što je čvrsto držalo spojeno tkivo.

"Način na koji radi je da, ako možete da eliminišete mrtvi prostor između različitih ravni tkiva koristeći ljepilo za tkivo, postoji velika mogućnost da pacijente pošaljete kući bez hiruruških drenova."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije