Zdravlje

Ženske torbe imaju više bakterija nego WC šolja

Ženske torbe imaju više bakterija nego WC šolja
Ženske torbe imaju više bakterija nego WC šolja

Sadržaj ženske torbe većini muškaraca predstavlja pravu misteriju. Ovaj praktičan, funkcionalan i trendi modni dodatak pripadnicama ljepšeg pola olakšava život, ali i predstavlja instant osvježenje stajlinga.

Međutim, da li ste znali da se u ženskim torbama skriva toliko bakterija da može biti prljavija od WC šolje iz naše kuće?

Jedno njemačko istraživanje otkrilo je kako se u ženskoj torbi može skrivati veliki broj raznih bakterija, koji je često veći od broja bakterija pronađenih u toaletu naše kuće..

Ovo istraživanje slaže se s podacima 'Science World Reporta' iz 2013. godine u kojima stoji kako se u ženskoj torbi skriva 10 puta više mikroba nego na dasci WC šolje.

Razlog je taj što žene unutrašnjost torbe nikada ili pak vrlo rijetko operu, a svakodnevno je izlažu prljavštini iz naše okoline, dok WC šolju čistimo puno češće i temeljitije.

"Žena u torbu dnevno zavuče ruku oko 20 puta, a da je prije toga ne opere, što dodatno pridonosi razvoju opasnih mikroba"

Žene torbu koriste kao skladište za grickalice, ostatke hrane i pića ili pak kao spremište za odlaganje iskorištenih maramica i raznih papirića. Takav sadržaj zavlači se u podstavu torbe, posebno na područje šavova gdje se počinju množiti bakterije, koje mogu biti opasne za naše zdravlje.

Isto tako, žena u torbu dnevno zavuče ruku oko 20 puta, a da je prije toga ne opere, što dodatno pridonosi razvoju opasnih mikroba.

Želite li biti sigurni da vaša omiljena torbica nije leglo bakterija, pridržavajte se ovih jednostavnih pravila:

- Hranu i piće nosite u posudama ili kesama koje se mogu čvrsto zatvoriti.

- U javnom toaletu, torbu nikada ne odlažite na nikakve površine, već je objesite na kvaku.

- Ako odložite torbu na neku javnu površinu, dno torbe prebrišite antibakterijskim maramicama.

- Redovito praznite i čistite unutrašnjost torbe.

- Prije nego posegnete za nečim iz torbe, operite ruke ili ih osvježite antibakterijskim maramicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije