Zdravlje

Zimzelen krasi prirodu i čuva zdravlje

Zimzelen krasi prirodu i čuva zdravlje
Zimzelen krasi prirodu i čuva zdravlje

Zeleni zimzelen (Vinca minor) je neobična dekorativna i ljekovita biljka sa poleglom razgranatom stabljikom koja pravi prizemni žbun, a krase ga duguljasti, jajoliki listovi, iz kojih izviru predivni cvjetovi sa pet latica modre i ljubičaste boje.

Iako ne mirišu, izgledaju izuzetno privlačno. Raste širom Evrope i Balkana, nalik plaštu prekriva parkove i zidove, stene i ivice bukovih i mješovitih šuma.

Kod zimzelena su ljekoviti listovi i cvjetovi koji se beru u aprilu i maju. Uzima se cijeli nadzemni dio dok je biljka još mlada, a korijen vadi dok cvjeta. Suši se na toplom i promajnom mjestu u hladu, kada bude potpuno suva, usitni se i tako čuva.

O djelotvornosti biljke pisali su svojevremeno antički ljekari Galen, Plinije i Dioskorid, koji su je tada preporučivali za zaustavljanje krvarenja.

U narodnoj medicini, koristi se, najčešće u vidu čaja, praška ali i vina, za čišćenje i jačanje krvi, snižavanje krvnog pritiska, kao i za zaustavljanje različitih oblika krvarenja (iz nosa, pluća, debelog crijeva).

Pomaže kod upala grla i otečenih krajnika, ublažava hronične upale i kašalj, podstiče lučenje urina. Djelotvoran je i kod bolesti crijeva, želuca, reume. Koristi se i za liječenje ženskih bolesti, uklanja bijelo pranje, a primjenjuje se i kao sedativ.

Korijen je izuzetan antispazmolitik pa pomažese smiruje grčeve. Djelotvoran je i u liječenju hipertenzije i kašlja. U homeopatiji postoji lek Vinca minor, koji se koristi kao matična tinktura u lečenju krvarenja iz materice i creva, hemoroida, kao i protiv upale grla, ekcema, seboreje.

Blagotvorni čaj

Čaj se spravlja tako što se kašičica zimzelena prelije sa 2 dl vrele vode, poklopi i ostavi da odstoji 30 minuta. Potom se čaj procijedi i pije dva, tri puta dnevno, zavisno od tegoba, ali nikako više od četiri šolje.

Čajna mješavina se pravi od jednakih delova zimzelena i žalfije. U litar vrele vode stavi se 2 supene kašike čajne mješavine i kuva pet minuta. Potom se čaj ostavi da odstoji pet minuta, procijedi, sipa u šolju i pije. Jedna šolja se pije tokom cijelog dana, po dva gutljaja prije svakog obroka, a druga šolja odjednom, neposredno prije spavanja. Na isti način zimzelen može da se miješa sa cvijetom narandže, gloga, matičnjakom. Trudnice ove čajeve ne bi trebalo da piju, jer mogu da izazovu pobačaj.

(novosti.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije