Zdravlje

Јajne ćelije mogu rano da propadnu

Јajne ćelije mogu rano da propadnu
Јajne ćelije mogu rano da propadnu

Јedna od 1.000 žena mlađih od 30 godina ne može da ostane u drugom stanju jer nema jajnih ćelija! Kod njih su, iz nekog razloga, prije vremena istrošene sve količine dobijene na rođenju.

Јedino rješenje i mogućnost za potomstvo u tom slučaju je donacija jajnih ćelija. Brojni su uzroci koji mogu da dovedu do bržeg propadanja jajnih ćelija i prijevremene insuficijencije jajnika. Sa starenjem ovaj problem je sve izraženiji, upozoravaju stručnjaci.

U dobi između 30 i 40 godine ima ga jedna od 100 žena.

Osim posljedične neplodnosti, one ranije ulaze u menopauzu, ali i češće dobijaju osteoporozu. - Smanjen broj jajnih ćelija u jajnicima može biti urođen,a ćelije djelimično mogu da se unište i operativnim zahvatima na jajnicima ili postupcima indukcije ovulacije - objašnjava profesor dr Mladenko Vasiljević, načelnik Odeljenja steriliteta GAK "Narodni front".

- U reproduktivnom dobu ovulacijom se oslobodi oko 500 jajnih ćelija. Naime, na početku svakog menstruacionog ciklusa 20-30 nezrelih jajnih ćelija iz depoa jajnika počinje da raste i razvija se. Samo jedna od njih će da dozre i da se oslobodi procesom ovulacije, a sve ostale će da propadnu - dodaje dr Vasiljević.

U klimakterijumu dolazi do gašenja funkcije jajnika. Posljednja menstruacija ili menopauza nastaje kada je broj jajnih ćelija u jajnicima oko 1.000. To se obično dešava između 45. i 55. godine. Јajne ćelije, međutim, mogu da propadaju i brže. Razne infektivne, sistemske ili autoimune bolesti, virusi, djelovanje toksičnih materija pesticida i hemikalija, pušenje, dovode do smanjenja rezerve jajnika. Ako funkcija jajnika prestane prije 40. godine, to je prijevremena insuficijencija.

N.N/Novosti)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije