Život

10 knjiga koje Vaš osnovac treba da pročita ovog ljeta

10 knjiga koje Vaš osnovac treba da pročita ovog ljeta
10 knjiga koje Vaš osnovac treba da pročita ovog ljeta

Pogledajte 10 knjiga koje Vaš osnovac treba da pročita ovog ljeta, a koje će mu držati pažnju i biti zanimljive (a ujedno i poučne).

Bliži se ljeto, a ljetnji raspust za vašeg osnovca je uveliko počeo, a to je sigurno prilika da se djeca malo opuste, odmore i napune baterije za novu školsku godinu i nove obaveze koje ih čekaju na jesen.

Višak slodobnog vremena koje ljeto nudi djeca obično najviše provode na raznoraznim tehnološkim gedžetima. Ipak, ljeto provedeno samo u zabavi može negativno da utiče na vještine čitanja koje je vaše dijete prethodno steklo u školi.

Evo 10 knjiga koje Vaš osnovac treba da pročita ovog ljeta, a koje će mu držati pažnju i biti zanimljive (a ujedno i poučne):

1. Princeza na zrnu graška (The Princes and the Pea), Hans Christian Andersen

Priča prati mladu djevojku čije se plemenito porijeklo utvrđuje kroz testiranje njene osjetljivosti. Ovo je zanimljivo i lagano štivo koje će djecu sigurno zainteresovati.

2. Alisa u zemlji čuda (Alice’s Adventures in Wonderland), Lewis Carroll

Alisa propada kroz zečju rupu i dospijeva u fantastičnu zemlju mašte u kojoj žive neobična stvorenja. Ovo djelo je od svog nastanka sredinom XIX vijeka izuzetno popularno kako među djecom tako i među odraslima.

3. Princeza i žabac (The Frog Prince), Brothers Grim

Razmažena princeza sprijatelji se sa žapcem koji joj se na početku gadi, ali princeza će ubrzo saznati da je taj žabac u stvari zgodni i šarmantni princ. Kroz ovo djelo Braće Grim djeca uče da u stvari prava lepota obično nije ono što vidimo, već ona dolazi iznutra.

4. Čarobnjak iz Oza (The Wonderful Wizard of Oz), Frank Baum

Priča prati avanture mlade Doroti koja je nakon jednog tornada u svom rodnom Kanzasu završila u čarobnoj zemlji Oz. Strašilo koje govori, zarđali čovjek od lima i Doroti u zemlji Oz počinju potragu za onim što najviše žele.

5. Guliverova putovanja (Gulliver’s Travels), Jonathan Swift

Djelo za koga su Sviftovi savremenici tvrdili da je za sve - od političara do vrtića. Kroz knjigu pratimo avanture Gulivera koji u potrazi za pustolovinom nailazi na zemlju o kakvoj nije ni sanjao.

6. Pustolovine Toma Sojera (The Adventures of Tom Sawyer), Mark Twain

Tom Sojer je nestašni dječak koji ne voli da ide u školu. Sa svojim prijateljem Haklberijem pravi razne nestašluke na obali rijeke Misisipi, a njih dvojica počinju i potragu za blagom.

7. Put oko svijeta za osamdeset dana (Around The World in Eighty Days), Jules Verne

Kroz ovo djelo pratimo kako će Fileas Fog dokazati svojim prijateljima da je njegova ideja ostvariva, te da je svijet moguće obići za samo osamdeset dana.

8. Robinson Kruso (Robinson Crusoe), Daniel Defoe

Robinson Kruso doživljava brodolom i završava na pustom ostrvu. U tom trenutku i ne sanja da će sledećih nekoliko decenija provesti na tom istom ostrvu.

9. Oliver Tvist (Oliver Twist), Charles Dickens

Oliver je siroče koje živi u sirotištu. Kada jednog dana traži još malo hrane i upadne u probleme, bježi u London gdje stiče nove prijatelje, a njegove avanture tek počinju.

10. Starac i more (The Old Man and the Sea), Ernest Hemingway

Ribar Santijago nakon što dugo ne uspijeva da ulovi nijednu ribu, odlučuje da ispliva dalje na pučinu nego ikada do sada. Tu počinje njegova borba sa velikom ribom, ali i borba za vraćanje ugleda vrsnog ribolovca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije