Život

5 glupih savjeta koje majke redovno dobijaju

5 glupih savjeta koje majke redovno dobijaju
5 glupih savjeta koje majke redovno dobijaju

Kada vas neko savjetuje, vjerovatno to čini jer vjeruje da će vam baš taj savet zatrebati. Svako ko savjetuje smatra da je to što će reći jedna vrlo pametna misao, jer je to njihovo iskustvo.

I sve je to u redu i razumljivo, ali kada su u pitanju djeca i kada je riječ o roditeljima koji prvi put čekaju bebu, zar vam se ne čini da baš tada ljudi oko vas imaju toliko toga da kažu, kao da roditelji do tog trenutka nikada u životu nisu ni vidjeli ničiju bebu, niti su ikada čuli išta o tome.

I onda kreće lavina raznih savjeta među kojima će se naći i neki dobar naravno, ali ima i tih nekoliko koji će modernom roditelju podići pritisak. Pogotovo ako je riječ o savjetu iz kamenog doba za koji su sve modernije studije i nove generacije pokazale šta o njima misle.

Zato, ako vam tetka, strina ili svekrva kažu nešto od ovoga, vi klimite glavom ili prećutite, jer nema razloga da se raspravljate oko dobronamernog savjeta. Naravno, sve dok ne ostanu dovoljno dugo u vašoj blizini da vide hoćete li savjet i primjeniti.

1. Beba manipuliše tobom

Plakanje nije manipalcija već komunikacija i maženje stimuliše razvoj mnogih centara u mozgu bebe, ali starije generacije sa tim ne slažu, jer oni djecu vide kao mala manipulativna bića kojima je u genetici zapisano da roditelje treba da izmanipulšu do te mjere da će im ovi dozvoliti sve što beba zatraži.

2. Ma pusti bebu neka samo plače (ionako samo manipuliše?!)

Zanimljivo je da ćete ovakav savjet čuti i od starijih, ali i od mlađih generacija koje su očito odgajane pod strogom kapom ovih starijih. Pustite bebu neka plače, ignorišite njen plač jer beba ionako hoće da vas izmanipuliše da je dignete i pomazite.

Zamislite samo te zle bebe, tako male, a tako velike zloće. Ukoliko želite da se odbraniti od ovakvog savjeta pitajte ih da li znaju za kortizol, hormon stresa koji se pri plakanju brže oslobađa, a poznato je da visok nivo kortizola utiče na pojavu anksioznosti, depresije i manjka samopouzdanja.

3. Beba ne smije da bude toliko vezana za mame

Spavanje u istom krevetu sa bebom, nošenje bebe u naručju, a beba je starija od šest mjeseci! Mame, pa vaše dijete nikada neće biti samostalno! Kako da ne, jer one ne znaju da se blizak odnos u ranom djetinjstvu pozitivno odražava na dijete koje će baš zbog toga izrasti u osobu sa mnogo više samopouzdanja i hrabrosti za samostalan život.

4. Čim beba dobije prve zubiće, skidajte je sa grudi

U suprotnom bebe će vas izgristi do krvi! Jednom će to možda i uraditi, ali poslije vaše burne reakcije i one će shvatiti da to mamu boli. Ako ćemo po savjetu onda bi bilo dobro da bebama vežemo ruke da nas nikada ne počupaju i nikada im ne kupiti ni jednu igračku jer bi mogle da nas gađaju.

5. Igračke su potrebne i zato trebate da ih kupite dok ste trudne

Obavezan spisak šta vam je neophodno prije dolaska bebe, tetke će vam dopuniti i ovim: pumpice za dojenje, gumene igračke za zubiće, zvečke, igračke za kadu, cipelice, lutke i autići.

Naime, čim se beba rodi ona će prohodati, gristi i manipulisati, pa je odlično da odmah ima gomilu igračaka da bi mame i tate ostavila na miru. Zar ne?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije