Život

5 načina kako da se nosite s kritikama

5 načina kako da se nosite s kritikama
5 načina kako da se nosite s kritikama

Svaka osoba teško podnosi kritiku, čak kada je ona realna i konstruktivna. Zato je teško nositi se sa njome, posebno kada je riječ o mladim osobama, koje su tek na početku karijere.

Zato smo spremili za vas 5 savjeta kako da se borite sa oštrim komentarima i kritikama:

1. Promjenite ugao gledanja

Na isti način kao što biste odmah reagovali kada vam se nešto zaglavi u zubima, u profesionalnom smislu iskoristite povratnu informaciju kao priliku da ispravite propust i poboljšate svoj rad. Ne doživljavajte to kao tešku diskusiju ili uvredu, već priliku da se ostvarite odlične rezultate.

2. Budite zahvalni

Kada neko odvoji vrijeme kako bi vam dao njegovo mišljenje, čak i ako je ono negativno, odvojite vrijeme da se toj osobi zahvalite za trud. Kao što je gore objašnjeno, ta osoba je izdovojila vrijeme da istakne problem, koji će vam pomoći da se poboljšate. Sa zahvalnošću šaljete signal osobi koja vam je ukazala neke greške, da vam je stalo da rješite nastali problem jer volite svoju profesiju i želite dobro da radite.

3. Postavite dodatna pitanja

Ako je nečije mišljenje više kritično nego konstruktivno, ne dozvolite da se razgovor tu završi. Pitajte šta možete da uradite kako biste se poboljšali i kako ne biste pravili iste greške u budućnosti. Postavljanje pitanja ukazuje da se zalažete za svoj posao i da poštujete savjete svog kolege.

4. Sprovedite promjenu

Kada čujete kritiku ili savjete kolega, potrudite se da odmah smislite kako da postignete željene rezultate. Samim tim, brza reakcija i rad na ispravljanju grešaka, pokazuje da ste posvećeni poslu i da želite da ostvarite uspjeh.

5. Sumirajte rezultate

Kada ispravite greške ili ste preduzeli prve korake, obavjestite osobu koja vam je uputila kritike o prvim rezultatima. Možete je kontaktirati putem e-maila ili lično, na sastanku. Ovo će odati dobar utisak o vama, i staviti vas u kategoriju vrednih i odgovornih osoba koja se trudi da ostvari što bolje rezultate.

U slučaju da je kritika potpuno neopravdana i nekorisna, potrudite se da čujete savjete od više kolega, koji se godinama profesionalno bave tim poslom. Dobro razmotrite ideje, savjete i kritike, i sami ćete najbolje ocjeniti da li su one upućene sa dobrom namjerom, ili ne.

Ako vam neko zlonamjerno upućuje kritike, pokažite im da one ne mogu uticati na vaš rad. Jednostavno im se zahvalite na njihovim komentarima, i na odgovarajući način im stavite do znanja da ćete pronaći način da budete uspješni uprkos svim preprekama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije