Život

Agentova žena umalo upropastila Dan D

Agentova žena umalo upropastila Dan D
Agentova žena umalo upropastila Dan D

Ipak, Pujol ne bi bio tako dobar agent da nije uspio prevariti i sopstvenu ženu

Supružnička svađa između agenta i njegove žene mogla je upropastiti iskrcavanje saveznika u Normandiji i samim time Dan D i sve operacije vezane za njega. Naime, agent Huan Pujol, poznat kao Agent Garbo, bio je dvostruki agent koji je uspio uvjeriti Nijemce da će iskrcavanje saveznika biti na Pas-de-Calais, a ne u Normandiji. Međutim, kako bi zaštitili njegov identitet, agenti MI5 su ga čuvali zatvorenog u kući u Londonu, zajedno sa porodicom. Ipak, njegovoj ženi je dosadio boravak u Londonu i željela je posjetiti majku u Španiji. Kako joj nije dao da napusti kuću, ona mu je zaprijetila da će otići u špansku ambasadu u Londonu i prijaviti ga.

Naime, porodica Pujol je bila smještena na tajnoj lokaciji u jednoj kući u kvartu Harou, u Londonu, odakle je Agent Gerbo slao lažne obavještajne informacije Nijemcima. Pujol je godinama slao lažne izvještaje, a izmislio je čak i mrežu saradnika i fiktivnih agenata. Ipak, najveći uspjeh bila je operacija "Hrabrost", kada je uvjerio naciste da će se saveznici iskrcati u Pas-de-Calais umjesto nešto južnije - u Normandiji.

Ipak, po svemu sudeći, najteže je bilo gospođi Pujol, jer je u Londonu osjećala nostalgiju za Španijom. Prema objavljenim dokumentima MI5, nedostajale su joj španska hrana, majka, domovina. Zbog bojazni da će porodica Pujol biti prepoznata na ulicama Londona, Britanci su im ograničili kretanje, što je gospođu Pujol dodatno isfrustriralo. U jednom momentu, ona se suprotstavila suprugu, govoreći mu da će ga napustiti i prijaviti španskoj ambasadi. Ipak, Pujol ne bi bio tako dobar agent da nije uspio prevariti i sopstvenu ženu. Agentima koji su čuvali njega i njegovu porodicu je rekao da ga sklone, a ženu uvjere da je uhapšen upravo zbog nje i njenog ispada! Čak su je sa povezom na očima vodili njemu u posjetu, tako da je prevara bila savršena. Na kraju se gospođa Pujol pomirila sa sudbinom i pristala da sarađuje samo kako bi joj supruga pustili iz zatvora.  

(NN, bbc)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije