Život

Alemu Imamoviću samo porodica važnija od golubova

Alemu Imamoviću samo porodica važnija od golubova
Alemu Imamoviću samo porodica važnija od golubova

Ljubav Alema Imamovića iz sela Vrhpolje, nadomak Sanskog Mosta, prema golubovima traje još od njegovog djetinjstva i danas je vlasnik velikog golubarnika sa više od stotinu golubova različitih vrsta.

Kaže kako je još kao mališan zavolio ove ptice i da su mu od tada one najdraži i najvažniji hobi.

 "Da nema golubarstva, bavio bih se vjerojatno nečim drugim, ali sigurno bih bio siromašniji čovjek, jer me danas golubovi opuštaju i odmaraju. Uživam ih posmatrati, osjetiti povezanost kada slete i jedu iz ruke", objašnjava Imamović ljubav prema ovim pticama.

 Dodaje kako već godinama radi u Sloveniji, ali da gotovo svaki vikend iskoristi da dođe u rodni kraj. Za vrijeme njegovog odsustva o ljubimcima se brinu Imamovićevi roditelji. Golubove redovno pušta van golubarnika, a oni se uvijek vrate na svoje mjesto. Jedini problem je soko, koji ponekad pokupi pokojeg goluba. Svoje ljubimce hrani pšenicom, kukuruzom i sojom. "Veoma su privrženi čovjeku i izuzetno su umiljati. Na ljubav uzvraćaju ljubavlju. Voda, hrana te čista i uredna prostorija jedini su njihov zahtjev, tako da ovaj hobi ipak zahtijeva dosta vremena i truda", kaže Imamović. Dodaje kako ne prodaje svoje golubove navodeći da je njihova cijena u Bosni i Hercegovini veoma niska.

"Za jednog plemenitog goluba možete dobiti najviše 50 maraka. Mnogo su više cijenjeni u Sloveniji, gdje za jednu pticu možete dobiti i do 500 maraka", kaže ovaj uzgajivač.

 Od više različitih vrsta koje ima u golubarniku, najdraži su mu prevrtači i visokoletači.

 "Uzbudljivo ih je gledati kada na nebu prave 'lupinge' i druge figure. Često ih pustim, a onda ležeći na zemlji posmatram njihov let. To me najviše opušta", kaže Imamović.

 Dodaje kako mu njegovi ljubimci popravljaju raspoloženje i vraćaju optimizam te da mu je od njih važnija jedino porodica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije