Život

Bajkalska babuška: Kliže preko jezera i brine o životinjama

Bajkalska babuška: Kliže preko jezera i brine o životinjama
Foto: N.N. | Bajkalska babuška: Kliže preko jezera i brine o životinjama

Bajkalsko jezero u azijskom dijelu Ruske Federacije najstarije je i ujedno najdublje jezero na svijetu. Voda ovog jezera se koristi za piće, a tokom zime cijela površina jezera postane prekrivena debelom ledenom korom.

Upravo tu ledenu koru debelu čak i do 30 centimetara baka Ljubov Marekhodov koristi za klizanje.

Naime, tokom zime ona obuva stare klizaljke koje je izradio još njezin otac 1943. godine te odlazi na otok Olkhon usred Bajkalskog jezera kako bi na svojoj farmi nahranila te provjerila stoku.

Njen otac Nikolaj je bio šumar, a majka Fiona se brinula za dom i njeno sedmoro braće i sestara.

Iako je baka Ljubov u penziji, a 42 godine je radila kao tehnološki inženjer u jednoj tvornici, farmerski život u mjestu gdje se rodila, na obalama Bajkalskog jezera, nešto je što je čini srećnom i živom.

Ova 76-godišnja superbaka iz Sibira jutarnje energije ima na pretek, jer svakog dana na klizaljkama prelazi kilometarske udaljenosti na temperaturama koje padaju i do -50°C.

Klizaljke je izradio njen pokojni otac, a  stavljaju se na tradicionalne ruske valenki čizme.

Kako baka Ljubov ističe, te joj čizme drže noge toplima te se osjeća sigurno u njima.

Ova starica bez ikakvog straha svakog jutra prelazi velike udaljenosti, a kako i sama kaže, klizanje na duge staze nešto je što je prati cijeli život.

"Uvijek sam puno klizala, a počela sam kad sam imala sedam godina. Ne volim moderne klizaljke, klimaju se oko zglobova i nisu mi tople. Valenki čizme su uvijek tople", izjavila je ova starica za "Siberian Times". Ona je dodala da živi sretnim životom, sa svojim životinjama. Njeni sinovi, nećaci i unuci dolaze samo preko ljeta kako bi je posjetili. Ali joj to i odgovara jer, kako ističe, zimi ima previše posla i nema vremena za dosadu.

Od 2011. godine, kada joj je umro suprug, Ljubov živi sama. Ustaje svako jutro u pola šest kako bi zapalila vatru te nahranila stoku. Posjeduje četiri psa, dvije kokoške, dva pijetla, dva teleta, pet krava i dva bika.

Baka Ljubov voli Bajkalsko jezero i  kaže kako se odmara gledajući ga kroz kuhinjski prozor.

"Ono me čini srećnom i raspoloženom. Sigurna sam da bi svako ko sjedne kraj mene pomislio 'kakva ljepota, kakva nevjerovatna ljepota'", priča Ljubov.

Prehranjuje se tako što joj hranu donose ljudi koji vade led iz Bajkalskog jezera. A takođe iz jezera i pije vodu koju donosi u kantama te je daje i životinjama, a najčešće čak deset puta ide po vodu kako bi podmirila sve.

Mnogi su joj nudili da se preseli u Moskvu, ali baka Ljubov ne vidi razlog zašto bi to uradila.

"Ne plašim se biti ovdje sama, zapravo ne znam ni čega bih se mogla plašiti. Ne gledam ni TV. Uostalom kome bih ostavila svoje životinje. A i zamislite kako bi bilo da me pitaju nešto u velikom gradu, a ja ne znam šta da odgovorim", priča baka Ljubov. Pored toga što izvrsno kliže i brine se o svojim životinjama, ova starica takođe veze, hekla i plete. Nekad svoje radove kad odnese na tržnicu u obližnji grad proda za dosta novca, od kojeg kupi hranu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije