Život

Baka duva travu da zaboravi traume rata u BiH

Baka duva travu da zaboravi traume rata u BiH
Baka duva travu da zaboravi traume rata u BiH

BAČKA PALANKA - Anđa Agić (75), majstorski kandidat i najbolja šahistkinja Bačke Palanke svih vremena, puštena je iz pritvora gdje je boravila 48 časova jer je policija u njenoj kući pronašla 43 grama marihuane sakrivene u kuhinjskom posuđu.

"Nemam šta da krijem. Jedina istina je da koristim povremeno marihuanu kao džoint jer me ona smiruje i pomaže da zaboravim traume rata koje sam doživjela u Šamcu, gdje sam do 1992. radila u jednoj fabrici kao referent HTZ", kaže ova baka obučena u farmerke i jaknu.

Njeni su, priča ona, kolonisti u Bačkoj Palanci, a ona se vratila u zavičaj radi posla, da bi ponovo došla u Bačku, ali kao izbjeglica, kad je već počeo rat u BiH. Uspjela je da u ovom gradu od svoje ušteđevine i fondova za izbjeglice napravi kuću u kojoj živi iako još nije završena, piše Blic.

"Imam malu socijalnu pomoć, a pomažu me i rođaci koji žive ovdje blizu, u komšiluku. To su sva moja primanja, ali ni moje potrebe nisu velike, važno mi je da mogu da igram šah i popijem pivo u klubu", ispričala je Anđa.

Milan Šebez, drugi veliki palanački šahista, kaže da je Agićeva najveća palanačka urbana legenda.

"Njena najveća ljubav je šah i redovno je u klubu gde uz šahovsku tablu, pivo i cigarete provede celo veče. Ponekad se može videti i u kladionici gde ima svoje stalno mesto", kaže majstor Šebez i dodaje da je njena lična odluka da tako provede starost, koju njeni poznanici i sugrađani poštuju.

Radovan Radonić ističe da njegova poznanica Anđa Agić, iako je odsustvovala 20 godina iz Palanke, u gradu ima simpatije sugrađana. Iako deluje povučeno, priča Radonić, Anđa je donijela bosansku druželjubivost i komunikativnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije