Život

Baronov sin na minimalcu

Baronov sin na minimalcu
Baronov sin na minimalcu

S obzirom na njegovo porijeklo, Hemiš Mičel Kots s pravom bi mogao biti član najekskluzivnijih londonskih klubova i uživati u životu.

Njegovim venama teče plava krv, jer Kots je sin barona, samo što je titulu naslijedio njegov brat. Kotsova majka takođe potiče iz plemićke porodice, tako da se može reći da mu je porijeklo besprijekorno.

U tom smislu, Kots je zaista pravi plemić. Međutim, da sve nije onako kako zvuči, svjedoči i njegov život koji je više nego skroman. Iako živi na imanju, on ga ne posjeduje, već ga iznajmljuje.

Kots živi sa suprugom Merilin i šestoro djece, koja pohađaju lokalnu školu, što je nekada bilo nezamislivo za aristokratsku djecu. Ali Kots nije nasljednik titule i samim tim, osuđen je na skromnost. A svoju umjetnost skromnog življenja doveo je do savršenstva - uspijeva da prehrani osmočlanu porodicu sa svega 100 funti (oko 247 KM) sedmično.

Uglavnom namirnice nabavlja u jeftinim supermarketima, a kao dodatak, uzgaja povrće i voće na imanju. Jedno vrijeme čak se bavio mišlju da sakuplja životinje koje su ubijene pored puta, ali je odustao od te namjere, bar zasad.

Šta god priprema za ručak, Hemiš kaže da sve tako iskombinuje da ništa ne košta više od 50 penija (oko1,20 KM) po porciji.

Iako je ovo sušta suprotnost životu njegovih predaka, Kots kaže da drugačije ne može živjeti, jer nema redovnih prihoda.

I dok njegov brat, baron Ričard živi na Malti, Hemiš kaže da nikada ne bi želio titulu, niti sve to što ide uz nju. Štaviše, Hemiš je prije 15 godina napustio posao grafičkog dizajnera u Londonu, kako bi što više vremena provodio s porodicom. On zapravo kaže da je sam izabrao sadašnji skromni život te da se nimalo ne kaje zbog toga. Jedini prihod je mala porodična firma koja se bavi uvozom kozmetike, ali prihodi nisu redovni, pa se moraju snalaziti.

I Hemiš i supruga Merilin su porodični ljudi i daleko im je, kažu, draže provoditi vrijeme sa djecom, nego zarađivati brdo para, a djecu vidjeti samo vikendom.

"Imamo neke naše porodične rituale, pa je tako zajednička večera nešto štoje obavezno. Dakle, to je dio dana kada smo svi na okupu i kada pričamo o svemu što se desilo taj dan", kaže Merilin.

Hemišova porodica nekada je bila veoma bogata. Njegov pradjed ser Vilijam Dingval Mičel Kots zaradio je ogromno bogatstvo, posjedovao je cijelu flotu brodova, kao i kompaniju za proizvodnju automobila.

"U jednom momentu moja porodica posjedovala je nevjerovatan novac. Imali su nekoliko kuća na londonskom Kadogan skveru, od kojih je skoro svaka vrijedila oko 50 miliona funti", kaže Hemiš i dodaje: "A onda je došlo doba depresije i sve je nestalo sa ekonomskom krizom."

Ono što je ostalo naslijedio je njegov brat, ali se i on "pobrinuo" da potroši sve što je mogao. Iako su još tada prihodi bili skromni, porodica je uspjela Hemiša i njegovu braću i sestre da školuju u najboljim školama.

Ipak, sadašnjost je drugačija, a na pitanje kako zaista prehranjuje šestoro djece, Hemiš kaže: "Veoma kreativno, u najmanju ruku. Kokoške su nam izvor jaja i mesa, a u vrtu uzgajamo biljke, voće i povrće, tako da mnogo toga sami prozivedemo. Pravimo džemove i zimnicu, i to nam mnogo znači."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije