Život

Beč najbolji grad za život

Beč najbolji grad za život
Beč najbolji grad za život

BEČ - Austrijska prijestonica Beč ponovo je, šestu godinu uzastopno, proglašena za grad koji nudi najbolji kvalitet života u svijetu, dok je Bagdad proglašen za najgori grad za život.

Prema istraživanju konsultantske firme "Merser", njemački i švajcarski gradovi dobro su prošli na ovoj listi. Cirih, Minhen, Dizeldorf i Frankfurt i dalje su u prvih deset najboljih gradova u svijetu u konkurenciji 230 gradova.

Za Bečom slijede švajcarski Cirih i Oukland na Novom Zelandu, na četvrtom mjestu je Minhen, a peti je kanadski grad Vankuver.

"Merserova" godišnja istraživanja pomažu firmama i organizacijama da procijene plate za svoje radnike u inostranstvu.

U istraživanju se upoređuje oko 40 različitih činilaca, kao što su politička stabilnost, inFrastruktura, zdravstvena zaštita, obrazovanje, kriminal, rekreacija, kultura i okolina.

Beč je osvojio bodove u u kategorijama odgovarajućih stambenih objekata koji stoje na raspolaganju za iznajmljivanje stranim radnicima, muzičke i pozorišne ponude, ponude restorana i međunarodnih škola, rekla je istraživač "Mersera" Krista Zilman.

Veliki javni transportni sistem košta samo jedan evro dnevno, ako se kupi godišnja karta.

Arhitektura, palate, opera, kafići i čajdžinice čine ovaj grad velikom turističkom destinacijom.

Evropa ima sedam gradova na listi deset najboljih gradova u svijetu, dok Novi Zeland, Australija i Kanada imaju po jedan grad u prvih deset.

Bagdad, iračka prijestonica, najniže je rangiran na ovoj listi. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije