Život

Britanac želi da prepješači cijeli tok Nila

Britanac želi da prepješači cijeli tok Nila
Britanac želi da prepješači cijeli tok Nila

DŽUBA - Bliski susret s krokodilom, brutalni građanski rat i smrt saputnika nisu uspjeli da odvrate 31-ogodišnjeg Britanca Levison Vuda da pokuša da prepješači cijeli tok jedne od dvije najdužih rijeka na svijetu - Nila.

Kako prenosi AP, putovanje dugo 6.840 kilometara duž moćne afričke rijeke provešće ovog bivšeg kapetana britanske vojske kroz 7 zemalja, od Ruande do Egipta.

Nakon četiri mjeseca pješačenja kroz Ruandu, Tanzaniju i Ugandu, Vud je stigao u Južni Sudan, zemlju sa malo infrastrukture, koja je bila destabilizovana višemjesečnim sukobima između protivnika i sljedbenika vladinih snaga.

Mladi avanturista kaže da mu je trebalo tri godine da se pripremi za putovanje.

"Još od djetinjstva gajim strast prema Africi. Rijeka Nil me je oduvijek privlačila. Pomislio sam koju bi to veliku ekspediciju mogao da smislim i došao na ideju da prepješačim Nil", kazao je Vud.

Iako se na proputovanju sreće s mnogim opasnostima - ljudima i zvijerima, on podsjeća da nekadašnji istraživači nisu imali luksuz satelitskog telefona i Guglove mape.

"Imao sam nekoliko bliskih susreta s bivolima, slonovima, i jedan vrlo, vrlo blizak s krokodilom u blizini vodopada Kabarega, u nacionalnom parku u Ugandi", rekao je Vud, koji u prosjeku prevali 32 kilometra dnevno.

Na putu je rijetko sam. Boston, njegov vodič iz Konga, već duže vrijeme pješači s njim. Kroz Južni Sudan ga prate i tri vojnika naoružana puškama AK-47, kao i jedan nosač na biciklu.

"Južni Sudan je pravi izazov. Kada sam krenuo na put, 25. novembra, očigledno nisam slutio da će polovinom decembra izbiti građanski rat u toj zemlji", naveo je Vud, kojeg, takođe, prati i TV ekipa koja snima dokumentarnu seriju o njegovom pohodu za britanski Čanel 4 i američki Animal Planet kanal.

Vud i njegova pratnja su čak bili nakratko uhapšeni dok su snimali u blizini jedinog mosta preko Nila u Južnom Sudanu.

Trenutno se nalaze u Džubi, prestonici Južnog Sudana, a predstoji im prelazak preko južnosudanske države Džoglej, oblasti u kojoj su se nedavnih mjeseci vodile žestoke borbe.

"Pošto se tu nalazi linija fronta, moraću dobro da razmislim prije nego što donesem odluku da li da skrenem sa toka rijeke", objasnio je Britanac.

Premda se Južni Sudan čini najtežim dijelom puta, Vuda i njegovu ekipu je tragedija zadesila u Ugandi. Iskusni američki novinar Mat Pauer, koji je pješačio zajedno sa njima, umro je 10. marta od iznurenosti usljed velikih vrućina.

"Pauzirali smo nedjelju dana kako bismo razmislili o svemu i zapitali se da li zaista želimo da nastavimo", kazao je Vud.

Nakon što su razgovarali s Pauerovom ženom i porodicom, nastavili su pustolovinu uz njihov blagoslov.

"To je nešto što vas upozori da to što radite nije nimalo lako. Ponekad umije da bude veoma teško i opasno, a sve što mogu da učinim je da budem što je bolje pripremljen", naveo je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije