Život

Britanska kruna poštuje najstariji zanat na svijetu

Britanska kruna poštuje najstariji zanat na svijetu
Foto: N.N. | Britanska kruna poštuje najstariji zanat na svijetu

Bivša seksualna radnica Ketrin Hili sa Novog Zelanda našla se na spisku dama počastvovanih povodom rođendana britanske kraljice Elizabete Druge.

Nekadašnja prostitutka Ketrin Hili je značajno doprinijela da se prostitucija na Novom Zelandu ne goni krivično, gdje je seksualni rad uređen jednim od najboljih zakona na svijetu. Hili je pohvaljena za uključivanje „Novozelandske zajednice prostitutki“ u globalni sistem javnog zdravlja.

U junu 2003. Novi Zeland je postao prva zemlja koja je dekriminalizovala seksualni rad i donijela Zakonom o reformi prostitucije, a u kampanji za donošenje takvog zakona Hili je bila veoma aktivna. Sve to ju je preporučilo da se bivša prostitutka nađe na spisku dama kojima je ukazana čast povodom kraljičinog rođendana.

Vijest je, naravno, izazvala različite komentare. Neki su je pozdravili, a drugi bili nezadovoljni takvim izborom.

„Ova čast koja mi je ukazana govori: u redu je, ti i tvoje koleginice, nekada  odbacivane, sada ste dobrodošle“, rekla je Hili nacionalnoj televiziji.

Britanska kraljica ovakva priznanja daje dva puta godišnje, povodom Nove godine i prilikom službenog obilježavanja njenog rođendana, koji ove godine pada 9. juna.

U Britaniji se rođendani kralja, odnosno kraljice već više od 250 godina obilježavaju dva puta — na dan kada su rođeni i službeno, druge subote u junu mjesecu.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije