Život

Banjalučanin juri kafu po cijelom svijetu

 Banjalučanin juri kafu po cijelom svijetu
Banjalučanin juri kafu po cijelom svijetu

Saša Šestić, Banjalučanin koji živi i radi u Kanberi, svjetski prvak u spremanju espresa i kapućina, kaže da mu je zanimalje postalo da juri kafu po cijelom svijetu.

Neobična putanja života odvela ga je iz Banjaluke, preko Pančeva, do Australije, gdje je izgradio svoje carstvo vrsne kafe, u kojem uživa cijeli  svijet. Iako se do 2003. godine profesionalno bavio rukometom, odlučio je da se nakon završetka sportske karijere oproba u ugostiteljstvu.

"Kad sam odlučio da prestanem da se bavim rukometom, morao sam da nađem pravi posao i dobio sam 'advance' diplomu u ugostiteljstvu u Kanberi i sticajem okolnosti našao sam posao u nekoj italijanskoj pekari gdje poslužuju kafu. Kada sam počeo da pravim kafu, oduševio sam se i shvatio da hoću upravo time da se bavim", govori Šestić.

Ističe da mu je  na početku bilo zanimljivo da dnevno pravi po 200-300 različitih kafa, što je, kako kaže, jako kompleksno, jer nije jednostavno napravit dobru kafu, ali da je perfektna nedostižna.

"Toliko sam opsjednut kafom da sam morao da počnem da putujem po svijetu da nađem najbolje vrste. Trenutno kupujem kafu iz Etiopije, Ruande, Indije, El Salvadora, od više od 10 različitih farmera. U Hondurasu sam prošle godine kupio farmu, gdje eksperimentišem i učim o kafi", dodaje on.

Ovaj rođeni Banjalučanin je nedavno ponio svjetsku titulu najboljeg bariste. Naime, na Svjetskom prvenstvu barista u američkom Sijetlu najbolje je napravio 12 kafa u 15 minuta, za koje je koristio vino Clonakilla Shiraz Viognier prije same fermentacije.

"Profesionalni baristi sebe vide kao umjetnike kafe, a njihov instrument je espreso aparat. Da bi neko bio uspješan barista, mora imati veliko znanje o sirovoj kafi, načinu na koji se gaji, kako se prži", ističe Šestić, koji ove godine planira putovati svijetom i obučavati ljude da prave dobru kafu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije