Život

Četiri savjeta za uspješnu školsku godinu

Četiri savjeta za uspješnu školsku godinu
Foto: N.N. | Četiri savjeta za uspješnu školsku godinu

Nalazimo se na početku još jedne školske godine. U prvim razredima kod djece još uvijek postoje pozitivni stavovi prema školi. Međutim, što su djeca starija a njihovo iskustvo veće, otpor prema školi je sve izraženiji.

Zato, želimo da vas podsjetimo da:

1. Podržite svog školarca

Mislite o tome kako li se ono osjeća u svojoj koži. Škola je stres. Izbjegavajte  rečenice koje zatvaraju mogućnost vaše međusobne komunikacije kao što su: "Lako je tebi", "U tvojim godinama ja sam...", "Tvoje je samo da učiš..." jer vaše dijete ima svoje probleme, čak i kada vi toga niste svjesni.

Kada vam ono kaže: "Ne volim školu", iskazuje spremnost da vam se povjeri. Saslušajte ga, pokažite razumjevanje, prihvatite njegova osjećanja, jer je često to jedino što ono od vas i traži.

2. Pomozite djetetu da uči

Ne insistirajte na učenju napamet, ma koliko ponekad izgledalo da upravo to traže nastavnici. Učenje napamet, (bukvalno reprodukovanje teksta), opravdano je samo pri učenju stihova, formula, definicija i fraza stranog jezika. Vaše dijete će jednom završiti školu, ali ako pri tom ne nauči da misli, od nje neće imati naročite koristi.

Pravila uspješnog učenja: upomoć (tražiti pomoć ako je nešto nejasno), uslovi učenja (bez stalnog prekidanja, dobro osvjetljenje, zadovoljene sve fiziološke potrebe...), plan rada (sa sve predviđenim pauzama), vrijeme za učenje (za najteže gradivo izabrati vrijeme kada je koncentracija najveća), podjela lekcije (čitanje od podnaslova do podnaslova), ponavljanje, (kad god je moguće naglas), podvlačenje (omogućava da se odvoje važni od nevažnih podataka). Takođe, formirajte radne navike na vrijeme. Nemojte učiti zajedno ili umjesto djeteta jer je učenje njegova obaveza, ne vaša. Na vama je da se interesujete za njegove probleme i da saosjećate, da ga preslišavate i da insistirate na razmijevanju.

3. Dijete nije samo učenik

Školski uspjeh je samo jedan aspekt ličnosti vašeg djeteta. Zato, nemojte cjepati listove iz sveske, ne uslovljavajte poklone uspjehom, ne poredite svoje dijete sa drugom djecom.

4. Neka krajnji cilj bude: srećno dijete!

Konačno, podsjećamo vas da je u  Finskoj 2003. sprovedeno istraživanje među 20.000 roditelja djece različitih uzrasta koja pohađaju različite škole. Roditelji su odgovarali na pitanje: šta očekujete od obrazovanja svog djeteta? Njih 95 odsto odgovorilo je: da dijete bude srećno.

Inače, kvalitet finskog školstva smatra se najboljim u Evropi. Sigurno je tome doprinjeo i stav roditelja da od škole očekuju da njihovu djecu usreće.

(yumama.com)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije