Život

Četvorogodišnji heroj želi da donira koštanu srž mlađoj braći

Četvorogodišnji heroj želi da donira koštanu srž mlađoj braći
Foto: Facebook | Četvorogodišnji heroj želi da donira koštanu srž mlađoj braći

Majkl Džunior ima samo četiri godine i želi da pomogne svojoj mlađoj braći da dobiju potrebnu transplantaciju koštane srži.

Blizanci, Santino (zvan Soni) i Đovani (ili Đio), imaju rijedak poremećaj koji se naziva hronična granulomatozna bolest. Zbog nje imunološki sistem ne radi ispravno, ostavljajući bolesnike nesposobnim za borbu protiv infekcija.

Rješenje je transplantacija koštane srži, a savršen donator je njihov stariji brat Majkl.

Operacija je zakazana za četvrtak, a blizanci su već započeli 10-dnevni hemoterapijski režim. Transplantacija je rizična procedura i njihova majka Robin Ponal biće uz njih sve vrijeme.

"Pokušavam da ostanem pozitivna zbog njih i osjećam da će im to pomoći da lakše ovo prebrodimo", rekla je ona za CNN.

Većinom se bolest nasljeđuje od majke, koja je nosilac gena koje proslijeđuje djeci. Većina roditelja prolazi kroz taj proces samo jednom. Ali, devetogodšinjem Dominiku, njenom najstarijem sinu, takođe je dijagnostifikovana hronična granulomatozna bolest.

Prije prvog rođendana, primio je anonimnu donaciju matičnih stanica iz pupčane vrpce što je njegovim matičnim stanicama dalo 'snagu' da pokrenu imunološki sistem.

Dominikova transplatacija je bila prije osam godina, a sada njegova četvoromjesečna braća moraju da prođu kroz isto, a Majkl je njihov junak. Mama kaže da Majkl neprestano govori blizancima koliko ih voli, a sada želi da im pomogne.

"Čim smo mu rekli, odmah je bio za. Zna da će mu velika igla ići u leđa. Zna šta ga čeka, vrlo je pametan dečko. On je neustrašiv i želi da ih spasi", ispričala je ona.

Majkl je pravi heroj, iako ima samo četiri godine nesebično želi da pomogne svojoj maloj braći. 

(Radiosarajevo.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije