Život

Čovjek kojeg je spasao Anđeo Smrti

Čovjek kojeg je spasao Anđeo Smrti
Čovjek kojeg je spasao Anđeo Smrti

Logor "Aušvic" je definitivno jedan od najozloglašenijih logora na svijetu. Kroz njega je prošlo na milione zarobljenika, a malo ko je uspio da se spase. Prošlo je sedamdeset godina od trenutka kada su preostali zarobljenicii iz logora "Aušvic" pušteni na slobodu.

Među njima se nalazi i čovjek koji ima sasvim nešto neobično vezano za ovaj logor. Naime, ovo je svjedočanstvo Sema Pivnika, koji se pukim čudom spasao od horora koji je zatro čitave porodice. Njegova priča je dokaz da postoji nešto što vas čuva.

Pivnik je imao samo 14 godina kada je smješten u "Aušvic". Odveden je iz poljskog geta i razdvojen od porodice koja je skončala u logorima, baš poput mnogih porodica tog doba. Slab i neuhranjen ležao je u bolničkom krevetu, tjerajući sebe na najbitniju stvar na svijetu - morao je da stane na noge. Morao je. Ozloglašeni doktor Mengele, prozvan Anđeo Smrti, zbog užasnih eksperimenata koje je vršio nad logorašima, čak i ženama i djecom, jednog dana je krenuo prema njemu. Pivnik se vrlo dobro sjeća tog dana, nikada ga neće zaboraviti:

"Mengele je nosio svoj bijeli kaput i krenuo je u obilazak. Tresao sam se od straha. Svi smo znali da oni koji ne mogu da ustanu i sačekaju ga pored kreveta idu u gasnu komoru. Prišao mi je i pokazao prstom lijevo. Pravo ka gasnoj komori", prisjeća se sada sijedi starac trenutka kada je pogledao monstrumu u oči.

"Suze su mi nagrnule na oči i pao sam mu pred noge. Mislim da sam mu čak poljubio čizme", prisjeća se Pivnik te dodaje;

"Mengele je mrzio da ga dodiruju Jevreji i mogao sam da dobijem metak u čelo zbog toga. Do dana današnjeg ne znam zbog čega, ali ostavio me. Poslije su mi rekli da mogu da ostanem", prisjeća se Sem.

Doživio je oslobođenje, jedva živ, u maju 1945. Izdržao je marš smrti koji je trajao 14 dana i uspio je da pobjegne sa transportnog broda koji je potonuo.

Preko milion ljudi sistematski je ubijeno u nacističkom logoru "Aušvic".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije