Život

Čovjek koji se usudio da prkosi Hitleru

Čovjek koji se usudio da prkosi Hitleru
Čovjek koji se usudio da prkosi Hitleru

Nacistička stranka u Njemačkoj je 1930-ih godina prihvatila poznati Hitlerov pozdrav "Sieg heil" (živjela pobjeda) kao obavezan za sve njemačke građane kako bi demonstrirali vjernost prema Fireru, njegovoj partiju i naciji.

August Landmeser, usamljeni Nijemac koji je odbio da digne u vazduh ispruženu ruku ispred Hitlera na skupu 1936. godine, inače je bio lojalni nacista. Pridružio se nacistima 1931. i počeo se postepeno uspinjati u stranci koja će s vremenom postati jedina legalna politička sila u zemlji, prenosi Express.hr.

Dvije godine poslije, Landmeser se ludo zaljubio u Irmu Ekler, Jevrejku koju je zaprosio ubrzo nakon toga, 1935. godine.

Kad je otkriveno da je vjeren za Jevrejku, Landmeser je izbačen iz Nacional-socijalističke stranke. Uprkos tome, on je s budućom suprugom otišao da prijavi vjenčanje u Hamburgu. No zbog novog nirnberškog zakona, dozvola im je uskraćena.

Oni su svejedno ostali zajedno, te su dočekali rođenje prve kćerke, Ingrid, u oktobru 1935. godine.

A zatim se godinu dana kasnije dogodio skup na kojem je Hitler blagoslovio novi brod ratne mornarice, a Landmeser je stajao prekrštenih ruku. Njegov prkosni stav među hiljadama ljudi koji imaju ispruženu ruku itekako se ističe u masi, te posljednjih godina, otkad fotografija navedenog događaja "luta" internetom, oduševljava sve koji je vide.

Godinu dana poslije, 1937, Landmeser je pokušao da napusti nacističku Njemačku i pobjeći u Dansku s porodicom. Zadržan je na granici i optužen da je "obeščastio rasu", tj. da je "osramtio rasu" prema nirnberškima zakonima.

Godinu dana poslije, Landmeser je oslobođen zbog nedostatka dokaza, ali mu je savjetovano da prekine vezu s Ekler.

S obzirom da on pak nije imao namjeru ostaviti majku svog djeteta, ignorisao je želje nacista i ponovno je uhapšen 1938. godine, kad je osuđen na tri godine zatvorske kazne u koncentracionoom logoru.

Nikad više nije vidio ženu koju voli ni svoju kćerku.

Tajna policija je u to vrijeme, naime, isto tako uhapsila i Ekler, koja je u to vrijeme bila trudna s njihovom drugom kćerkom. Malenu Irenu rodila je u zatvoru, nakon čega je poslana u ženski koncentracioni zatvor.

Vjeruje se da je iz njega poslana u nacistički eutanazijski centar 1942. godine, u kojem je pogubljena s još 14.000 ljudi, piše Busines Insider.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije